Deze moeders regelden zélf een nieuw speeltoestel toen de gemeente de oude speeltuin afkeurde

Drie moeders uit Koudekerke hebben zelf een speeltuintje voor hun kinderen gemaakt. De gemeente Veere wilde niet investeren, dus namen de moeders het initiatief.
Moeders spaarden voor een speeltoestel in hun dorp
Ze vroegen fondsen en lokale bedrijven om een bijdrage. Met crowdfunding, donaties en andere acties zorgden ze ervoor dat het uiteindelijke bedrag, zo'n achtduizend euro, in een nieuw speeltoestel kon worden gestoken. Met het nieuwe speelveldje heeft het dorp dit weekend zelfs de trofee Kern met Pit Zeeland gewonnen, een geldprijs van vijftienhonderd euro.

Droom voor de buurt

"Wij zijn tot onze grote verbazing verkozen tot het beste project van Kern met Pit in Zeeland", zegt moeder Suzanne Gascoigne. Kern met Pit is een landelijke organisatie die mensen uitdaagt hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Dat is gelukt, maar het belangrijkste is dat de kinderen weer een veilige speelplek hebben. "De oude toestellen zijn vorig voorjaar weggehaald want het was voor de kinderen onveilig om erop te spelen. Ze waren in verval en de kinderen kwamen met splinters in hun handen naar huis, dat moest anders", vertelt Gascoigne.
Het kale speelveld is dankzij Suzanne Gascoigne, Jessica Geldof en Marianne van der Heijden een speeltoestel rijker. Kinderen kunnen schommelen, klimmen, van de glijbaan en in het houten huisje spelen. Niet alleen de kinderen genieten van de nieuwe aanwinst, maar ook de ouders. "Het heeft er ook voor gezorgd dat we de buurt beter leerden omdat het een ontmoetingsplaats is geworden. Je maakt sneller een babbeltje met de buren en dat is ontzettend gezellig", aldus Gascoigne.
Speeltuin Koudekerke
Suzanne Gascoigne, Jessica Geldof en Marianne van der Heijden uit Koudekerke zorgden dat een leeg veld weer een speeltuin werd © Omroep Zeeland
De dames hebben grootse plannen om de speeltuin dit jaar verder uit te breiden. "We willen het liefst nog een speeltoestel speciaal voor peuters aanschaffen van de geldprijs", vertelt Geldof. In overleg met de gemeente hopen ze dit voor maart voor elkaar te krijgen want dan staat er een officieel openingsfeestje gepland. Daarnaast dingt het project vanwege de Zeeuwse prijs automatisch mee aan de landelijke prijs die in juni wordt uitgereikt. "Dan willen we de speeltuin sowieso af hebben want we gaan zeker proberen die landelijke prijs ook binnen te slepen", aldus Geldof.