'Dit neigt naar discriminatie', Kapelle weert 70-plussers als stembureauleden

In de gemeente Kapelle kunnen mensen van 70 jaar en ouder zich voor komende verkiezingen niet melden als vrijwilliger op een stembureau. De gemeente wil ze op die manier beschermen tegen corona. De partij Gemeentebelang wil die leeftijdsgrens van tafel. "Dit neigt naar leeftijdsdiscriminatie."
Stemmen tellen in Middelburg
Stemmen tellen in Middelburg (archieffoto uit 2019) © Omroep Zeeland
Een lid van een stembureau moet minimaal 18 jaar oud zijn. Aan de achterkant stelt de wet geen leeftijdsgrens aan leden. De gemeente Kapelle doet dat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wel, zo is te lezen op de website. Het coronavirus wordt daarbij als reden gebruikt: "Ook hanteren wij, in verband met de huidige coronamaatregelen, een leeftijdsgrens van 70 jaar. Bent u ouder dan 70 jaar dan kunt u zich niet meer aanmelden als stembureaulid."

'Iedere inwoner kan dat zelf beslissen'

Peter Ganseman van Gemeentebelang in Kapelle is het daar niet mee eens. "Dat er nu gedacht wordt om de mensen te beschermen door ze uit te sluiten, dat neigt toch wel een beetje naar leeftijdsdiscriminatie. Mensen met een bmi van 25+ of onderliggend lijden worden niet uitgesloten. Ik denk dat iedere inwoner zelf kan beslissen of hij in staat is om dat risico te nemen."
Gemeentebelang wil geen leeftijdslemiet verkiezingen
Daarbij, zegt Ganseman, we hebben deze mensen hard nodig. "De stembureaus zijn straks waarschijnlijk drie dagen open. Het is altijd al moeilijk om vrijwilligers te krijgen. Mensen die in de politiek zitten of op een lijst staan, mogen niet deelnemen aan een stembureau." 70-plussers zijn dan ideale vrijwilligers, betoogt Ganseman. "Het is een groep die meestal wat levenservaring heeft, gedegen kennis en tijd."

'Dat is het laatste wat we willen'

Burgemeester Fons Naterop kan zich voorstellen dat ouderen zich gediscrimineerd voelen. "Maar dat is het laatste wat we willen." De gemeente heeft de beslissing gemaakt op basis van een richtlijn van het RIVM, zegt Naterop. "De laatste landelijke verkiezingen hadden we ook al met corona te maken, toen was de RIVM-richtlijn heel nadrukkelijk om 70-plussers, een kwetsbare groep, niet deel te laten nemen als vrijwilliger op een stembureau."
Fons Naterop was vanochtend te horen in de radio-uitzending van Zeeland wordt wakker:
Burgemeester Fons Naterop reageert op de beslissing om 70-plussers niet als stembureauleden aan te stellen
Hij heeft zich laten vertellen dat die richtlijn nog steeds geldt, maar wil dat nogmaals uitzoeken, want omikron en de vaccinaties zorgen voor een andere situatie dan tijdens de verkiezingen van vorig jaar. "Maar als die richtlijn heel helder is en nog steeds geldt, dan wil ik me daar aan houden. Te meer ook omdat we voldoende mensen hebben."
Want dat er een tekort aan stembureauleden zou zijn, klopt niet in Kapelle zegt Naterop. Een aantal jaar terug heeft de gemeente ingezet op verjonging van stembureaus en hebben zich veel jongeren gemeld. "Wij hebben een grote groep vrijwilligers."