Deel Goese Lyceum schakelt weer over op online les, 'Het is heel dubbel'

Halve klassen, schakelen tussen online en fysiek les, veel besmette leerlingen en veel leerlingen in quarantaine... Zeeuwse scholen worstelen zich door deze vijfde coronagolf. Zo ook het Goese Lyceum, locatie Oranjeweg. "Het is niet meer een kwestie van wie er besmet raakt, maar wanneer", zegt teamleider Lidka Marshall. "Het is heel lastig, je ziet dat we echt met halve klassen te maken krijgen."
Online les
Leerlingen krijgen weer online les © ANP
De kinderen op deze locatie krijgen deze week weer online les, op de examenklassen na. "Het is beter dan niets", zegt Marshall over de online lessen. "Maar het is een ontzettend dubbel gevoel. Het liefst geven we fysiek les, maar de afgelopen week hadden we in sommige klassen nog maar zes à zeven kinderen zitten, in plaats van bijvoorbeeld 28."
Lidka Marshall: "Het is heel lastig, je ziet dat we echt met halve klassen te maken krijgen"
Leraren probeerden fysiek en online les voor de thuiszitters te combineren. "Er was geen beginnen meer aan de mailtjes die we 's ochtends stuurden over welke leerlingen besmet waren of thuiszaten." En dus besloot de locatie weer over te gaan op online les. Behalve de examenklassen - waar nu meer ruimte in de school voor is - mogen ook kwetsbare leerlingen wel naar school.
Quarantainebeleid op scholen
Nu is de richtlijn dat een hele klas naar huis moet bij drie of meer besmettingen, maar over dat quarantainebeleid was de afgelopen tijd veel kritiek. Zo zei ic-arts Diederik Gommers vanochtend nog tegen BNR dat de quarantaineregels voor schoolgaande kinderen moeten worden aangepast. "De bedoeling is dat zoveel mogelijk kinderen zo lang mogelijk naar school kunnen gaan, maar met de huidige regels is dat niet haalbaar", zegt Gommers.
Het Outbreak Management Team heeft afgelopen vrijdag een advies uitgebracht over het quarantainebeleid. Morgenavond maakt het kabinet op een persconferentie bekend welk besluit zij hierover neemt. De onderwijssector hoopt op versoepelingen.
Ook op het Goese Lyceum locatie Bergweg loopt het aantal besmettingen op, maar leerlingen nog wel fysiek les. Ook andere scholen worstelen. Zo werden in Hulst alle leerlingen van het Reynaertcollege vorige week naar huis gestuurd vanwege een oplopend aantal besmettingen.