Huizenverkoop: slechtste december laatste acht jaar

De huizenmarkt in Zeeland heeft vorige maand de slechtste december van de afgelopen acht jaar doorgemaakt. December is altijd de topmaand als het om woningverkopen gaat. Maar afgelopen december bleef de teller in Zeeland op 525 transacties staan, meldt het Kadaster. Zo laag is het decembercijfer sinds 2014 niet meer geweest.
Funda huizenmarkt
Funda © Omroep Zeeland
Ter vergelijking: in de laatste maand van 2020 veranderden 859 woningen van eigenaar. Maar dat was direct ook de beste december van de hele verkoopstatistiek die het Kadaster heeft.

Rijtjeswoning het scherpst gedaald

De scherpste daling in Zeeland betrof de verkoop van de rijtjeshuizen. Twaalf maanden eerder was die nog goed voor 380 transacties. Afgelopen december waren het er maar 249. Rijtjeswoningen zijn in deze cijfers de optelsom van tussenwoningen en de hoekwoningen.
Het Kadaster kijkt voor deze cijfers uitsluitend naar de datum waarop de koper en de verkoper bij de notaris hun handtekening onder de verkoopakte zetten. Dat is het officiële moment. In de praktijk blijkt de eigenlijke verkoop (het 'ja' zeggen door beide partijen) gemiddeld drie maanden eerder plaats te hebben gevonden. Dus is in werkelijkheid is september doorgaans de maand waarin de meeste huizen worden verkocht.