Kenniscentrum Criminaliteit houdt hoogopgeleide datawetenschappers in Zeeland

Het Strategisch Kenniscentrum voor Georganiseerde en Ondermijnende Criminaliteit (SKC) in Vlissingen moet dé plek worden waar knappe koppen zich buigen over criminaliteit en hoe die het beste bestreden kan worden. Vandaag is daarin weer een nieuwe stap gezet: het SKC in Vlissingen werkt officieel samen met HZ University of Applied Sciences. Dat biedt jonge hoogopgeleide datawetenschappers de kans om in Zeeland een baan op niveau te krijgen.
John Dane, voorzitter HZ en Tom Driessen, kwartiermaker van het centrum, toosten op de samenwerking
John Dane, voorzitter HZ en Tom Driessen, kwartiermaker van het centrum, toosten op de samenwerking © Omroep Zeeland
Het project tussen SKC en de HZ liep al even, maar is vandaag officieel bekrachtigd met handtekeningen en een toost. "Met de HZ hebben we een ontzettend sterke partner. We zijn heel erg blij dat we expertise en studenten van de hogeschool kunnen inzetten bij de ontwikkeling van het Strategisch Kennis Centrum", vertelt kwartiermaker Tom Driessen.

Drie Zeeuwen aan het werk

Er zijn inmiddels al drie Zeeuwse afgestudeerden aan de slag gegaan bij het SKC en door de intensieve samenwerking worden dat er in de toekomst mogelijk meer. Daarnaast voeren verschillende groepen studenten onderzoeksprojecten uit voor het centrum.
SKC en HZ werken samen
Het officiële moment werd met een ondertekening bezegeld. © Omroep Zeeland
In 2022 moet het kenniscentrum klaar zijn en overheden, politie en justitie meer inzicht geven in de aard, omvang, trends en ontwikkelingen van ondermijnende criminaliteit. Daarom zullen onder meer het Openbaar Ministerie, de politie, marechaussee en de douane belangrijke partners worden voor het kenniscentrum.

Slimmere aanpak criminaliteit

Een aantal trends in de criminele wereld zijn al bekend, zoals drugs, zware vuurwapens, liquidaties en miljarden euro's crimineel geld. "In Nederland gebeurt al veel op het gebied van het bestrijden van deze criminaliteit, maar er is meer kennis voor nodig om het nog beter en slimmer aan te pakken", vertelt Driessen.
Het centrum moet de komende jaren uitgroeien tot een breed kenniscentrum op het gebied van ondermijning met 25 hoogwaardige arbeidsplaatsen. "Waaronder wetenschappers en professoren bijvoorbeeld. Maar ook datawetenschappers van HZ."