Theaters wachten persconferentie gespannen af: 'Sluiten om acht uur is niet realistisch. Dan begint het pas'

Het lijkt erop dat de theaters na de persconferentie van morgen weer open mogen, maar wel met een voor de cultuursector belangrijke kanttekening: de deuren moeten waarschijnlijk al om 20.00 uur sluiten. En dat is tegen het zere been: "Acht uur, dan begint het bij ons", vertelt Frans Lievens, directeur van Zeelandtheaters.
Frans Lievens geeft niet op en gaat opzoek naar nieuwe manieren om zijn theatervoorstellingen door te kunnen laten gaan
Frans Lievens wacht de persconferentie van morgen af © Omroep Zeeland
Die sluitingstijd zou betekenen dat de theaters meer moeten gaan werken met middagvoorstellingen: "Maar dat is niet realistisch. Alleen familievoorstellingen of kindervoorstellingen kunnen in het weekend in de middag gehouden worden, maar reguliere voorstellingen kunnen we doordeweeks 's middags niet houden."
Lievens hoopt dan ook dat de theaters tot minstens 22.00 uur open mogen blijven: "Wij werken alleen maar met vaste plaatsen. Alles wordt gecontroleerd. Daardoor kunnen we wat ons betreft een latere sluitingstijd aan."

Constant bijschakelen en omschakelen

Vooral de onzekerheid over het wel of niet open mogen en over de openingstijden valt zwaar bij Lievens en zijn collega's: "We moeten constant bijschakelen en omschakelen. We willen zo vroeg mogelijk weten waar we aan toe zijn. De consequenties en het organiseren, dat vraagt voorbereiding en actie. We moeten kijken wat er haalbaar is voor woensdag. Dat is erg ingewikkeld."

'Het is een verschrikkelijke strop'

En zodra de theaters weer open mogen, gaat een periode van herstel in. Zowel financieel als ook mentaal: "Het is een verschrikkelijke strop. We raken op alle gebieden uitgeput. Het gaat ook om de morele kant. Niet alleen bij ons, maar ook bij de artiesten. Die zijn ook echt wel heel erg slecht af met de coronaperiode. Onze organisatie moet zich herstellen, artiesten moeten zich herstellen, maar we moeten ook herstellen dat het publiek weer vertrouwen heeft in het theaterbezoek."