Zo wil SportZeeland Zeeuwen in beweging brengen en houden

In de afgelopen tien jaar is het aantal sportverenigingen in Zeeland met twaalf procent afgenomen. Een zorgelijke trend, vindt SportZeeland. Hoe kun je die trend verbreken? De organisatie denkt de oplossing te hebben: vitale kernen.
Wandelen, groep
Fris wandelen door de duinen (archieffoto) © Ria Brasser
Met het project 'Vitale kernen' probeert SportZeeland samen met sportverenigingen, maar ook lokale partijen als huisartsen en fysiotherapeuten mensen aan het bewegen te krijgen. "We kijken eerst wat de sport- en beweegbehoefte van de inwoners is", zegt Joost Hopmans van SportZeeland. "Want als vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten, wordt er geen gebruik van gemaakt."

Samenwerken met inwoners

De ideeën komen vervolgens vanuit bewoners of sportverenigingen. Zo is Oosterland - vooralsnog de enige vitale kern op Schouwen-Duiveland - tegenwoordig een wandelgroep rijker. "Maar het kan ook dat we samenwerken om juist een voorziening of een activiteit in de kern te behouden", zegt Hopmans. "Een voetbalkantine kan misschien ook door de bridgegroep gebruikt worden. Zo houd je voorzieningen tot stand."
In het radioprogramma De Zeeuwse Kamer vertelde Hopmans samen met Jessie Eikenhout - die het project op Schouwen-Duiveland coördineert - over het project:
Vitale kernen in Zeeland, zo wil SportZeeland Zeeuwen in beweging krijgen/houden