Duizenden kilometers door de sneeuw voor het goede doel

Meer dan 5.000 kilometer rijden in een oud barrel met een waarde van maximaal 500 euro. Het klinkt voor de meeste mensen als een slecht idee, maar niet voor Aron Vink uit Kruiningen en Jordy Lynch uit Heinkenszand. Zij doen al voor de derde keer mee aan de wintereditie van de Carbage Run door Zweden en Finland.
Deze heren doen mee met de Carbage Run 2022
De avonturiers worden dit jaar vergezeld door de vriendin van Jordy, Ayk Shahinian. Eind deze week starten ze in Göteborg, rijden ze naar de Poolcirkel om uiteindelijk te eindigen in Helsinki. Tijdens de reis proberen ze zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting Ambulance Wens.

Stel jullie auto even voor?

Aron: "Dit is onze picknick, oftewel onze olieboot. Zo heet ons slagschip namelijk. Het is een Toyota uit 1997 met een twee liter motor en 130 pk. Hoeveel er daar nog van over zijn weten we niet, maar we merken de laatste jaren wel dat hij het steeds moeilijker heeft in de bergen. En de naam olieboot komt omdat hij stuurt als een boot en hij zuipt nogal veel olie."

Wanneer is het idee ontstaan om aan deze Carbage Run mee te doen?

Aron: "In 2019 hoorden we van een vriend dat deze rally gereden zou gaan worden. We raakten meteen enthousiast en wilden het weleens ervaren hoe het is om in vijf dagen tijd 5.000 kilometer af te leggen met een oude auto in deze zware omstandigheden. Ja, en na die eerste keer waren we verkocht en we hebben vorig jaar weer meegedaan. Want het is echt een onvergetelijke ervaring."
We hebben een gasbrander mee, voor het geval we stranden in the middle of nowhere
Aron Vink

Wat hebben jullie allemaal aangepast aan de auto om zo goed mogelijk voorbereid te zijn?

Aron: "We zijn geen automonteurs, dus we hebben een auto die gelukkig niet zoveel onderhoud nodig heeft. Zolang je de olie en de koelvloeistof op tijd vervangt, komt het wel goed. En verder zitten er nieuwe winterbanden onder en hebben we twee schokdempers vervangen. Daarnaast gaat er natuurlijk extra materiaal mee, zoals een accu en een gasbrander, mochten we stranden in the middle of nowhere."
De Carbage Run is een vijfdaags avontuur door Europa in een auto die niet meer mag kosten dan 500 euro en eerder gebouwd moet zijn dan in 1998. Er zijn geen sleepwagens, pechservice of technische dienst. Het is de bedoeling dat de deelnemers elkaar helpen bij pech onderweg.
De route is elk jaar anders. Het gaat er niet om wie het eerste aankomt, maar er is wel een wedstrijdelement. Elke dag krijgen de deelnemers opdrachten mee waarmee ze punten kunnen scoren.

Heeft de tocht, naast het sportieve element, nog iets anders opgeleverd in de vorige edities?

Jordy: "Ik was nog nooit in Scandinavië geweest, dus voor mij was het echt een openbaring. Na elke bocht zie je weer een ander fantastisch landschap. Het is echt adembenemend mooi. En daarnaast is het mooi om iets voor anderen te mogen en te kunnen doen met ons goede doel."
Aron: "Nou, de vriendschap wordt natuurlijk tijdens zo'n week in een auto boven op elkaars lip wel op de proef gesteld. Maar het is gebleken dat we het goed met elkaar kunnen vinden. Het heeft de vriendschap denk ik alleen maar versterkt. En daarnaast is het een belevenis die je niet zomaar vergeet."
Carbage Run 2022
Op de wegen in Zweden wordt niet gestrooid © Omroep Zeeland

Wat is jullie doel?

Jordy: "We doen mee voor de lol en de ervaring die we met elkaar delen. De reis is de prijs. En daarnaast hopen we zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting Ambulance Wens. Dat is een stichting die met speciale aangepaste ambulances de laatste wens vervult van mensen die ernstig ziek zijn. De teller staat nu op bijna 1.700 euro, maar we hopen boven de 2.000 euro uit te komen."
Doneren kan op www.zeeuwserunners.nl.