'Carnaval zonder optocht is geen carnaval'

Zeeuwse carnavalsverenigingen wachten met spanning op de persconferentie van morgen, om te kijken wat er mogelijk gaat zijn met carnaval. De Zeeuwse burgemeesters hebben al laten weten dat grote optochten in ieder geval niet doorgaan. "Drie jaar achter elkaar, het is echt onvoorstelbaar", zegt Coen Goethals, Prins Carolus I van De Betekoppen in Sas van Gent.
Voor het derde jaar op rij geen carnavalsoptocht
"We wachten met spanning op de persconferentie van morgen. Want afhankelijk van wat mag en hoeveel mensen er bij elkaar mogen komen, kun je pas alternatieven gaan bedenken," zegt Goethals. Vorig jaar organiseerden De Betekoppen activiteiten op scholen en bij zorgcentrum De Redoute werd een frietkar neergezet voor de bewoners. "Die werden getrakteerd op patat en uiteraard muziek."
"Maar voordat we weer alternatieven gaan bedenken, vragen we het eerst aan de bouwers en de leden van de vereniging, de mensen die meelopen in de optocht. We zijn van hen afhankelijk", zegt Goethals. "Als zij het willen, dan gaan we activiteiten bedenken." Maar toch zou een alternatieve viering maar een schrale troost zijn. "Carnaval zonder optocht is gewoon echt geen carnaval."

Praalwagens staan al drie jaar stil

"Gezien de omstandigheden zagen we het wel aankomen maar leuk is anders", zegt wagenbouwer Wout de Bock van bouwvereniging Oezo. "We hadden heel graag weer een optocht gereden, na drie jaar. We staan te popelen, maar het zal pas 2023 worden vrees ik."
Wagenbouwer Wout de Bock en Prins Carnaval Coen Goethals
Wagenbouwer Wout de Bock en Prins Carnaval Coen Goethals © Omroep Zeeland
Normaal gesproken knalt de carnavalsmuziek door de hele Leutfabriek in Sas van Gent, maar nu de optocht wederom niet doorgaat is het maar stil. Toch doet De Bock zijn best om de moraal hoog te houden. "We blijven op het gemakje aan de wagens bouwen. Je moet toch iets. Niet stilvallen, gewoon doorgaan en uiteindelijk komen er toch weer betere tijden."
Goedhals maakt zich wel zorgen om de wagenbouwers. "Voor het derde achtereenvolgende jaar staan hun praalwagens stil en dat is voor die bouwers enorm zuur." In 2020 werd de optocht afgeblazen vanwege een storm die toen over Sas van Gent raasde en in 2021 en 2022 kon en kan het niet doorgaan vanwege corona.

Toch nog een (jubileum)feestje

Toch komt er hoe dan ook een feest dit jaar. De Betekoppen vieren namelijk hun 66e verjaardag dat wordt gevierd op 14 mei en 16 juli. "Dus het wordt sowieso feest."