Eén op de tien Zeeuwse ziekenhuismedewerkers zit thuis door corona

De Zeeuwse ziekenhuizen kampen met een aanhoudend hoog ziekteverzuim. Bij zowel ziekenhuis Adrz in Goes als ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen zit één op de tien zorgmedewerkers thuis.
Het ziekteverzuim bij de Zeeuwse ziekenhuizen is ongekend hoog
De ziekenhuizen willen net weer vol inzetten op de reguliere zorg. Ziekenhuis Adrz zit nu op 75 procent van de operatiecapaciteit. Vanaf volgende week maandag gaan de drie operatiekamers in Vlissingen weer open en komt de capaciteit op honderd procent. "Het is moeilijk plannen. Het ziekteverzuim kan roet in het eten gooien", zegt Jan-Arie van den Hoek, orthopedisch chirurg en lid van het crisisteam van Adrz.
ziekenhuizen corona update
De zorgen om voldoende handen aan het bed nemen dag voor dag toe © Omroep Zeeland
Volgens Frans Wolbers, crisismanager bij ZorgSaam, is het ziekteverzuim in 'zijn' ziekenhuis nog nooit zo hoog geweest. Het zorgt ervoor dat het iedere dag wikken en wegen is wat wel en wat niet kan. ZorgSaam zit nu op negentig procent van de operatiecapaciteit.
Het ziekteverzuim blijft nog steeds stijgen, dat is zorgwekkend
Frans Wolbers, crisismanager ziekenhuis ZorgSaam
"Eén op de tien medewerkers is ziek, dat is echt ongekend", zegt Wolbers, "En de besmettingen dalen nog niet. Dat had ik wel gehoopt." Hij spreekt van een 'zorgelijke situatie'.
Een groot deel van het jaar zullen we nog bezig zijn om achterstanden weg te werken
Jan-Arie van den Hoek, orthopedisch chirurg en lid crisisteam Adrz
Behalve orthopedische operaties aan heupen en knieën zijn ook veel operaties van de vakgroepen plastische chirurgie, oogheelkunde en keel-, neus- en oorheelkunde blijven liggen. Al die operaties moeten worden ingehaald bovenop de gewone zorg die er dagelijks al is. "We moeten twee maanden inhalen tijdens het normale bedrijf. En je kunt maar een klein gedeelte van de dag gebruiken voor inhalen", zegt Van den Hoek. "We zijn nog een groot deel van het jaar bezig om weer bij te komen."

Aanhoudende puzzel om uitgestelde operaties in te plannen

Het betekent niet dat patiënten die nu op een operatie wachten, soms pas in de zomer aan de beurt zullen zijn. Nieuwe patiënten zullen ook wat langer op een ingreep moeten wachten. De puzzel van welke patiënten aan de beurt komen, wordt elke dag gelegd. "Het betekent dat het plannen nu op wat kortere termijn plaatsvindt. Dus mensen horen ook korter van tevoren dat ze ingeroosterd worden voor een operatie. We hopen dat mensen daar gehoor aan geven, zodat we alle plekjes die we hebben ook kunnen vullen."
grafiek coronapatiënten ziekenhuizen vijfde golf
De vijfde golf coronapatiënten in de Zeeuwse ziekenhuizen © Omroep Zeeland
Nu de ziekenhuizen minder coronapatiënten te verstouwen krijgen, is het hoge ziekteverzuim en de inhaalzorg die voor uitdagingen zorgen. En ondertussen raast de omikronvariant rond. Het is nog moeilijk te voorspellen voor hoeveel ziekenhuisopnames die de komende weken gaat zorgen.