Herdenking watersnoodramp live te volgen bij Omroep Zeeland

Het is dit jaar 69 jaar geleden dat de dijken in Zeeland en andere delen van Zuidwest-Nederland doorbraken. In het rampgebied vielen 1.836 slachtoffers, waarvan 865 in Zeeland. Daarmee was Zeeland de zwaarst getroffen provincie. De jaarlijkse herdenking van deze ramp is morgenochtend vanaf 10.00 uur live te volgen via Omroep Zeeland televisie en op de Facebookpagina.
Herdenking watersnoodramp 1953 in 2021
Herdenking watersnoodramp 1953 in 2021 © Omroep Zeeland
Door de coronamaatregelen kan ook dit jaar een grote herdenking met publiek niet doorgaan. Slechts een klein gezelschap is bij het Nationaal Monument Watersnoodramp 1953 in Ouwerkerk aanwezig.
Er worden kransen gelegd door onder meer de commissaris van de Koning Han Polman, Deltacommissaris Peter Glas, burgemeester van Valkenburg aan de Geul Daan Prevoo. Burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland en de 11-jarige kinderburgemeester Silke van Heukelom uit Zierikzee houden na de kranslegging een toespraak.
Trompettist Arie Noordijk blaast het taptoe signaal, waarop een minuut stilte worden gehouden.

Witte rozen

Omdat er geen publiek bij de herdenking aanwezig mag zijn, konden nabestaanden en belangstellenden witte rozen bestellen en die bij het monument laten leggen, om zo toch deel uit te maken van de herdenking.
Het Watersnoodmuseum houdt na afloop van de herdenking een symposium in de vorm van een talkshow met als thema 'Watersnood: van 1953 tot Limburg'. Deze talkshow is live te volgen via de website van het watersnoodmuseum.

Oculus Maris

Om 16.00 uur is ook nog de documentaire Oculus Maris te zien bij Omroep Zeeland. In Oculus Maris speelt de zee een belangrijke rol. Kunstenaar Johnny Beerens laat in de film zien hoe zijn kunstwerk 'Oculus Maris, oog van de zee' tot stand is gekomen. Het werk is een ode aan de zee, de getijden, aan de kringloop van het leven, en de kracht van de natuur.