Veiligheidsregio zoekt alternatief voor gevaarlijke fitheidstest brandweerlieden

De Veiligheidsregio Zeeland zoekt al geruime tijd naar alternatieven voor de verplichte fitheidstest voor de vrijwillige brandweer. Daarmee reageert de Veiligheidsregio op de zorgen onder brandweervrijwilligers over het onderdeel waarbij ze rennend over een bewegende trap moesten. Dat testonderdeel zou onveilig zijn.
Oproep voor meer brandweervrijwilligers
Brandweervrijwilligers haken af door een test met een fitnessapparatuur met bewegende treden. © Omroep Zeeland
"We kijken al geruime tijd naar alternatieven voor de stairmaster", vertelt manager brandweer Ben Ham. De Veiligheidsregio kent de ervaringen van brandweervrijwilligers die zich onveilig voelen op de stairmaster, die onderdeel is van de verplichte keuring. "Vrijwilligers krijgen dan de keuze om via de bedrijfsarts een passende alternatieve test te doen, vult Ham aan.

Vaste trap en locaties

Het gaat om een test met volle uitrusting op de stairmaster. Dit is een fitnessapparaat met bewegende treden. Brandweerlieden moeten tijdens de test in hun zware pak, hun ademluchtmasker op en twintig kilo extra bepakking zo snel mogelijk honderd treden overbruggen zonder de leuning vast te pakken. Met deze test wordt gekeken of brandweerlieden nog fit genoeg zijn om een aantal verdiepingen omhoog te lopen. In Zeeland zijn al meerdere ongelukken gebeurd op deze trap.
Ham is nog bezig met gesprekken over alternatieven. "We zijn bijvoorbeeld opzoek naar trappen en een ruimte waar je het hele parcours kan afleggen." Het gedeelte met de bewegende trap zit op het einde van de test.

Aanpassing stairmaster

In 2015 was er ook al veel te doen om de stairmaster, toen gaven vrijwilligers ook aan dat ze zich niet veilig voelden. Na een paar aanpassingen werd de stairmaster een half jaar later toch weer in gebruik genomen als testapparaat, maar volgens de vakvereniging kwam er geen eind aan de reeks ernstige ongelukken. Vijf jaar geleden raakte een vrijwilliger uit Wemeldinge bijvoorbeeld gewond bij een valpartij van het apparaat. De man lag twee weken in het ziekenhuis, was maanden arbeidsongeschikt en mist nu nog een deel van zijn longcapaciteit.