Kijk terug: de 69ste herdenking van de Watersnoodramp in Ouwerkerk

De 69ste herdenking van de Watersnoodramp van 1953 is vanmorgen op een sobere en ingetogen manier gehouden. Bij de herdenking mocht vanwege de coronaregels geen publiek aanwezig zijn. Kijk hier de uitzending terug.
Kijk hier de uitzending van de herdenking van de Watersnoodramp terug
Opnieuw kon een grote herdenking niet doorgaan, tot spijt van burgemeester Jack van der Hoek. Zo kort na de coronaversoepelingen was het niet meer te regelen. "Laten we hopen dat we volgend jaar in grote getale weer bij elkaar kunnen zijn, want het is fijn om dit met elkaar te doen. "Hoe we ook gedenken, dat doen we altijd met veel respect en op gepaste wijze."
Speciale gast dit jaar was de burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Burgemeester Daan Prevoo was één van de kransleggers. "Ook zijn gemeente werd in juli vorig jaar met de bedreigende en vernietigende kracht van het water geconfronteerd. Velen van ons hebben de indrukwekkende beelden nog op het netvlies staan", vertelt de burgemeester van Schouwen-Duiveland in zijn toespraak.

Ontmoeting met Limburgs gezin laat diepe indruk achter

De Limburgse burgemeester is niet voor niks te gast deze herdenking. De ontmoeting met een Limburgs gezin deze zomer heeft diepe indruk achtergelaten op de burgmeester van Schouwen-Duiveland. Hij mocht een Limburgs gezin dat getroffen was door het hoge water verwelkomen op een camping in Burgh-Haamstede. Ze hadden een weekje ontspanning aangeboden gekregen.
De herdenking van de Watersnoodramp van 2022
Bij de herdenking was de burgemeester van Valkenburg aan de Geul aanwezig om een krans te leggen © Omroep Zeeland
"De vader vertelde dat de drinkwaterleiding moest worden dichtgedraaid. In de kelder, waar op dat moment het rivierwater al via de luchtgaten naar binnen stroomde en tot kniehoogte stond. Hij vertelde over de enorme snelheid waarmee hij door het water werd verrast. Het had slecht kunnen aflopen toen hij in een opwelling een paar, voor hem dierbare, soldeerwerkjes probeerde te redden. Het water kwam sneller dan verwacht en zorgde ervoor dat de deur dichtsloeg. Met veel moeite wist hij samen met zijn vrouw, die daarbij gewond raakte, de deur net op tijd open te krijgen."
Voor velen komt dan het gevoel van toen, de angst, de herinneringen, weer volop terug.
burgemeester Jack van der Hoek
"De momenten in Limburg zijn vergelijkbaar met de beelden en ervaringen van toen, 1 februari 1953. Ook toen stroomde het water met ongekende snelheid aan alle kanten binnen. Bij degenen die overleefden staan de beelden nog scherp op het netvlies, alsof het gisteren was. Ook bij hen komt de ramp een leven lang terug. Dat geldt vooral op dagen zoals gisteren. Waarop, net als toen op 31 januari, een storm opstak. Voor velen komt dan het gevoel van toen, de angst, de herinneringen, weer volop terug."
Kinderburgemeester Silke van Heukelom las twee coupletten uit een gedicht van Danielle Smits:
Het water dat kwam, zo maar onverwacht
Het werd een koude en donkere nacht
Dagen van angst en nachten van wanhoop
Nog geen enkel besef van het verloop

Het kolkende water nam levens mee
Sleurde hen mee tot heel ver in de zee
Niet iedereen is ooit weer gevonden
Dat verdriet maakt nog steeds diepe wonden
"Zelf ken ik niets van dit gevaar of van deze angst. Toch ben ik me ervan bewust dat we enorm dankbaar mogen zijn dat we ons hier, op ons eiland, zo veilig kunnen voelen." Ze hoopt dat iedereen zijn verantwoording neemt om klimaatverandering tegen te gaan. "Dat deze veiligheid niet van zelfsprekend is, hebben we afgelopen zomer kunnen zien in Limburg. Een overstroming met grote gevolgen."

Niet achterover leunen

De burgemeester is het daarmee eens en snijdt klimaatverandering in zijn toespraak ook nog even aan. "Gisteren sloten tijdens de storm verschillende keringen. Maar dat betekent niet dat wij daardoor rustig achterover kunnen leunen. Steeds meer jongere generaties zijn zich er van bewust dat verandering van het klimaat, de zeespiegelstijging, vraagt om constante alertheid, waakzaamheid en actie."
De herdenking van de Watersnoodramp van 2022
het signaHet signaal taptoe gevolgd door het Wilhelmus werd geblazen door trompettist Arie Noordijk © Omroep Zeeland
Koos Hage was één van de nabestaanden die wel aanwezig mocht bij de herdenking. Hij mocht namens de slachtoffers een krans leggen. Toen 69 jaar geleden de dijken braken was hij zes jaar en woonde hij in Stavenisse. Bij de ramp verloor hij zijn moeder en zus Jo.
Verdere aanwezigen vanmorgen waren Commissaris van de Koning Han Polman, Deltacommissaris Peter Glas. Zij legden ook een krans. Paul Telussa legde namens de Molukse gemeenschap een bloemstuk neer.

Minuut stilte

Na de toespraken klonk het signaal taptoe gevolgd door het Wilhelmus, geblazen door trompettist Arie Noordijk. Daarop volgde een minuut stilte voor alle slachtoffers van de ramp.
Het is dit jaar 69 jaar geleden dat er 1.836 slachtoffers vielen in het rampgebied in Zuidwest-Nederland, waarvan 865 in Zeeland. Daarmee was Zeeland de zwaarst getroffen provincie.