Inwoners blijven zich verzetten tegen opknappen Zanddijk: honderden handtekeningen onder petitie

Zo'n 750 mensen hebben een petitie ondertekend voor een nieuwe weg tussen Yerseke en de A58. Die nieuwe weg moet door de polder naar de snelweg lopen. De provincie wil in plaats daarvan de huidige weg, de Zanddijk, verbreden, waardoor enkele woningen langs de weg tegen de vlakte moeten.
Druk verkeer op de Zanddijk tussen Yerseke en de A58
Druk verkeer op de Zanddijk tussen Yerseke en de A58 © Omroep Zeeland
De Zanddijk tussen Yerseke en de A58 is al jaren inzet van een politieke strijd. De huidige dijk is te smal en te kronkelig voor de vele vrachtwagens die vanaf industrieterreinen in Yerseke naar de A58 moeten. Daarom lag er een plan voor een nieuwe weg door de polder: de 'rode variant'. De provincie Zeeland heeft toch gekozen voor het verbreden van de huidige Zanddijk - de zogenoemde zwart-roze variant - omdat een nieuwe rondweg te duur zou zijn.

Lelijk geluidsscherm

Wil Meijer woont aan de Zanddijk en wil de verbreding van de huidige dijk tegenhouden. Het zou voor hem betekenen dat hij straks tegen een enorm geluidsscherm aankijkt. In de video hieronder legt Meijer uit waar hij op hoopt.
Wil Meijer wil verbreding Zanddijk tegenhouden
Tegenstanders van het opknappen van de huidige dijk houden vast aan hun eigen voorkeur voor een nieuwe weg door de polder, de 'rode variant'. Ze wijzen erop dat de provincie nog altijd niet duidelijk is over hoeveel het opknappen van de huidige dijk kost. Zelf hebben ze laten berekenen dat een nieuwe rondweg zo'n 72,5 miljoen euro kost.
Het opknappen van de smalle, kronkelige dijk zou volgens de actievoerders ongeveer evenveel kosten en heel gecompliceerd zijn. Omdat het om een provinciale weg gaat, moet de provincie uiteindelijk een definitieve beslissing nemen.

Petitie

Voorstanders van een rondweg, onder wie oud-burgemeester Ton Verbree van Reimerswaal, laten op dit moment een petitie rondgaan. Daarmee willen ze de gemeenteraad en de provinciale politiek laten zien hoeveel verzet er is tegen het verbreden van de huidige Zanddijk. Hieronder vertellen Verbree en Andries Jumelet van de ChristenUnie over de petitie.
Verbree en Andries van de ChristenUnie over de petitie Zanddijk
Ondanks de voortdurende discussie, staat de Zanddijk al een aantal maanden niet op de agenda van de maandelijkse gemeenteraad van Reimerswaal. Het onderwerp is van de agenda afgevoerd, om te voorkomen dat het een verkiezingsitem wordt en dat het partijen stemmen gaat kosten, zeggen gemeenteraadslid Andries Jumelet van de ChristenUnie en oud-burgemeester Ton Verbree, een van de initiatiefnemers van de petitie.

'Zaak van de provincie'

Wethouder Maarten Both (SGP) ontkent dat met klem. Hij wijst erop dat de Zanddijk een provinciale weg is en dat het nu wachten is tot de provincie met definitieve berekeningen naar buiten komt over de verbreding van de huidige Zanddijk. In de video hieronder legt hij zijn standpunt verder uit. Dat de provincie bewust wacht met de plannen naar buiten brengen, is volgens hem onzin:
Wethouder Maarten Both over Zanddijk: wachten op provincie
Both bestrijdt ook dat hij onder druk staat van de provinciale SGP, die voor het opknappen van de huidige dijk gaat in plaats van een rondweg. Hij stelt dat hij zich wethouder voelt van de hele gemeente Reimerswaal, dus niet alleen namens de SGP. "Dat soort verhalen steken misschien soms de kop op, maar we zijn een volwassen partij, die hier op een goede manier mee omgaat."