Goedemorgen! Regiokampioen worstenmaker, coronapersconferentie, ode aan de zorg en bommelding

Goedemorgen Zeeuwse lezer! Heb jij een vader, moeder, buurman, of iemand anders in je omgeving die in de zorg werkt? Wees vandaag dan éxtra lief voor ze. Het is namelijk 25 januari, wat betekent dat het de 'Dag van het werkplezier in de zorg' zou zijn. Omdat zorgmedewerkers in de covidpandemie ontzettend hard hebben gezwoegd (en dat nog steeds doen) is deze dag nu omgetoverd tot de 'Dag van de ode aan de zorg', weet dus wat je te doen staat! En anders: hieronder een voorproefje van het Zeeuwse nieuws van vandaag.
Hulpdiensten bedanken zorgpersoneel met sirenes en applaus.
Zorgpersoneel wordt bedankt met sirenes en applaus (archieffoto) © Omroep Zeeland
Het Hoger Gerechtshof in Den Bosch doet vandaag uitspraak over de 29-jarige man die in juni 2020 Inge Caljouw doodreed. De advocaat-generaal eiste eerder deze maand vijf jaar cel en vijf jaar rijontzegging tegen de man. Dat is hoger dan het eerdere vonnis van de rechtbank in Middelburg. De advocaat-generaal gaat uit van doodslag, omdat door onder andere vijftien getuigenverklaringen naar zijn oordeel sprake was van een straatrace.
Op 10 juni 2020 werd op de kruising van de Burgemeester van Woelderenlaan en de Paauwenburgweg in Vlissingen de 42-jarige Inge Caljouw aangereden. Zij stak in haar rolstoel de weg over toen zij werd geschept. Ze overleed vier dagen later aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Rotterdam.
Ongeluk Van Woelderenlaan, Vlissingen
Ongeluk Van Woelderenlaan, Vlissingen © HV Zeeland
Ook doet het Gerechtshof uitspraak over de 38-jarige man die in mei 2018 een bommelding deed bij Omroep Zeeland. De Vlissinger werd eerder veroordeeld tot twee maanden cel door de rechtbank in Middelburg, maar de man ging in hoger beroep.
Gerechtshof Den Bosch
Gerechtshof in Den Bosch © Omroep Zeeland
Dan is er daarnaast ook vrolijk nieuws: Peter en Nelly Mol uit Hoek mogen zich met hun slagerij de Limousinhoeve regiokampioen Worstmaker van het jaar noemen. Dat werd gisteravond bekendgemaakt. De landelijke winnaar is een slagerij uit Limburg. Peter en Nelly zitten al 30 jaar in het slagersvak en zijn voor het eerst in hun carrière met deze titel bekroond.
"Het is een bijzonder ambacht en heel moeilijk", reageert Peter. "Worsten maken doen we nu acht of negen jaar en het is enorm technisch. Dat je dan zo'n prijs wint, zegt iets over je vakmanschap."
Daarnaast is er vanavond om 19.00 uur opnieuw een persconferentie waarin het kabinet eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen aan zal kondigen. De NOS meldt dat, volgens bronnen in Den Haag, de horeca en de cultuursector onder voorwaarden tot 22.00 uur weer open kunnen. De Zeeuwse horeca en cultuursector staan in ieder geval te trappelen om weer aan de slag te kunnen. Ook Omroep Zeeland volgt de persconferentie en vanavond kun je op www.omroepzeeland.nl hier meer over lezen.
Een zeehondje bij Vlissingen
Een zeehondje bij Vlissingen © Lena Schreijenberg

Het weer

De dag begint nogal nevelig en bewolkt en vooral in Zeeuws-Vlaanderen is er kans op mist. Met temperaturen rond het vriespunt kan het lokaal ook glad zijn. Vanmiddag zijn er verspreid zonnige perioden, al blijft er hier en daar ook nog veel bewolking. Het wordt 3 tot 4 graden en er is vandaag weinig wind.
Morgen is de nevel en mist verdreven. Donderdag passeert eerst een front met wat regen of motregen, gevolgd door een droge vrijdag met zonneschijn. De wind neemt dan toe en het kwik schommelt rond de 7 graden.