Waarom Brian van Goethem het euforische gevoel van topsport nooit meer terugkrijgt

Talloze keren probeerde Brian van Goethem in zijn carrière het peloton al vroeg in de wedstrijd te slim af te zijn. Dat gevoel van wedstrijdspanning mist de oud-profwielrenner uit Terneuzen in zijn nieuwe leven als milieu-inspecteur. "Het euforische gevoel als je je doelen haalt als topsporter, dat komt niet meer terug."
Het nieuwe leven van Brian van Goethem
Van Goethem stopte ruim een jaar geleden met zijn wielercarrière. "Ik heb een heel ander leven", zegt hij, zittend op de bank in zijn woonkamer. Op die bank zat hij nog nooit zo vaak als de afgelopen tijd. Als profwielrenner was hij vaak van huis. Kilometers maken op de fiets, trainingskampen met de ploeg of wedstrijden rijden. "Dat was wel even wennen voor mijn vrouw toen ik in het begin zoveel thuis was. Normaal moest ze soms wekenlang haar eigen boontjes doppen."
Van Goethem vindt dat hij de stap terug naar de maatschappij goed verwerkt heeft en begint hij in zijn werk als milieu-inspecteur ook steeds meer zijn draai te vinden. "Het moeilijkste vond ik om een concreet doel te hebben", vertelt Van Goethem. "Vanaf mijn achtste ben ik al bezig met wedstrijden en heb ik altijd wel een doel gehad."

Uniek gevoel

Nadat Van Goethem stopte viel ineens een groot doel uit zijn leven weg. "Ik mis het wielrennen soms wel. Het euforische gevoel dat je tijdens een wedstrijd hebt, dat ga ik nooit meer ervaren. Dat gaat ook niet meer terugkomen, dat is een uniek gevoel dat ik moest koesteren." Als het aan hem had gelegen had hij nog wel een aantal jaar rondgereden in het profpeloton. Door corona waren er alleen minder plekken vrij bij profteams in datzelfde peloton. "Als ik op een fatsoenlijke manier een boterham had kunnen verdienen, had ik nog wel een aantal jaar prof willen zijn."
Brian van Goethem in het laatste jaar dat hij prof was
Brian van Goethem in het laatste jaar dat hij prof was © Orange Pictures
Fietsen doet hij nog altijd. Al is dat nooit meer pijnvrij. Van Goethem heeft een versleten heup overgehouden aan zijn tijd als profwielrenner. "Dat speelde tijdens de laatste jaren van mijn carrière al op", zegt Van Goethem. "Ik sukkelde er toen al een hele tijd mee. Maar de oorzaak hebben de dokters toen niet kunnen achterhalen."
Dit jaar kwam Van Goethem wel achter de oorzaak van de klachten in zijn rug en benen. "Het kraakbeen in mijn heup is bijna weg." Waar dat precies door komt, is lastig te achterhalen. "Ze denken dat het door een valpartij komt. De impact van zo'n klap kan veroorzaken dat het kraakbeen weker wordt."

Kunstheup is te vroeg

Met zijn dertig jaar is Van Goethem nog veel te jong voor een kunstheup. De komende jaren moet hij de pijn verbijten. "Het is pappen en nat houden en kijken hoe lang ik het kan rekken", vertelt Van Goethem.
Van Goethem zat bij de laatste editie van Parijs-Roubaix in de neutrale wagen
Van Goethem zat bij de laatste editie van Parijs-Roubaix in de neutrale wagen © ANP
Van Goethem heeft trouwens niet echt afscheid genomen van de wielrennerij. Op dit moment is hij chauffeur van de neutrale wagen van Libéma Profcycling. Dat betekent dat hij bij zo'n beetje elke koers die ten noorden van Parijs wordt georganiseerd aanwezig is. De neutrale wagen zorgt voor de wielrenners in het peloton en biedt assistentie aan renners die geen hulp kunnen krijgen van hun eigen ploegwagen. "Ik vind het wielerwereldje zo leuk. Bij Parijs-Roubaix vorig jaar zat ik achter de kopgroep. Dat was uniek en ik haal daar veel plezier uit", besluit Van Goethem.

De loopbaan van Brian van Goethem

Van Goethem reed van 2015 tot en met 2020 in het profpeloton. Dat deed hij vier jaar voor Roompot en twee jaar voor Belgische Lotto Soudal. Zijn bijnaam werd Breakaway Brian omdat hij vaak mee zat in de vroege vlucht. Vaak liet hij zich zien bij de voorjaarsklassiekers en één keer deed hij mee aan een grote ronde: de Vuelta in 2019, waar hij moest opgeven door ziekte.