Nieuwe trend: koop je eigen hotelkamer
Investeren in hotelkamers is in opkomst in Zeeland. Door het groeiende aantal toeristen zien veel particulieren kansen in deze sector. Voorbeelden zijn hotel Rijks in Goes, de Timmerfabriek in Vlissingen en hotel Zeeuws Licht in Dishoek. Als eigenaar kan je zelf een paar keer per jaar gebruik maken van je hotelkamer, de rest van de tijd wordt de kamer verhuurd.
Nieuwe trend: koop je eigen hotelkamer
Peter Claessens en Hetty Pasch uit Helden (Limburg) hebben ook geïnvesteerd in een hotelkamer. Ze hebben een kamer gekocht in het hotel Zeeuws Licht in Dishoek. Peter: "We liepen al een poosje rond met het idee om ergens in te investeren. We kenden dit concept niet, maar toen we vorig jaar in Zierikzee toevallig een groot reclamebord zagen waarop deze kamers werden gepromoot, waren we meteen verkocht."
Hetty: "Ik kom al sinds mijn jeugd in Zeeland en vind het heerlijk hier. Het heeft heel veel mogelijkheden en we houden van het strand. Vandaar dat de keuze vrij gemakkelijk was om deze uitdaging aan te gaan."
Risico hoort erbij, maar is te overzien
Volgens Peter en Hetty zit er altijd een risico aan, wanneer je je in deze tak van sport begeeft. Maar ze zijn niet bezorgd en hebben het volste vertrouwen in de toekomst en het rendement. Peter: "Zeeland is booming, het toerisme stijgt en er vindt vergrijzing plaats. Er komen dus steeds meer mensen bij met vrije tijd en die trekken erop uit. En dan is Zeeland erg aantrekkelijk."

Peter en Hetty maken zelf alleen in het voor- en naseizoen gebruik van hun hotelkamer en dat is een bewuste keuze. Hetty: "Dat heeft natuurlijk te maken met de bezetting. Je wil toch een zo hoog mogelijk rendement en dat wordt grotendeels in het hoogseizoen behaald. Daarnaast houden we van onze rust en vinden het prettig wanneer het niet zo druk is. We gaan dus meestal doordeweeks een aantal dagen."
We zijn weer thuis
Ondanks dat hun hotelkamer dus voor een groot deel van het jaar wordt verhuurd aan derden, zien ze het toch echt als hun eigen stulpje. Hetty: "Als ik binnenkom, heb ik toch altijd het gevoel dat dit van ons is. Ik heb ook totaal niet het gevoel dat er ook andere mensen verblijven. Ik denk dat ik dat gevoel bij een huisje meer zou hebben. Maar hier denk ik altijd, fijn we zijn er weer. Het voelt goed."

Alexander Snoodijk, salesmanager bij TEAM Leisure in Goes, ziet dat de vraag om te investeren in hotelkamers de laatste jaren toeneemt. Volgens hem heeft dat meerdere oorzaken. "Het komt in eerste instantie door de eenvoudige werkwijze. Mensen worden honderd procent eigenaar van een hotelkamer en vervolgens wordt de kamer professioneel voor ze verhuurd. Bovendien hoeven ze zelf geen onderhoud te plegen."
Toeristen willen luxe
Daarnaast heeft het volgens Snoodijk ook te maken met het feit dat de vraag naar goede hotelaccommodaties over het algemeen is toegenomen. "We zien dat toeristen op zoek zijn naar meer luxe en volledig verzorgd willen worden en als eigenaar kun je er zelf natuurlijk ook een aantal weken gebruik van maken."
Investeren in vastgoed moet natuurlijk ook geld opleveren.
Mensen die investeren in vastgoed doen dat natuurlijk in eerste instantie omdat het geld moet opleveren. Volgens Snoodijk is het rendement afhankelijk van de bezettingsgraad. "Maar gemiddeld varieert dat tussen de vier en zes procent per jaar, en uit onderzoek blijkt ook dat vastgoed de laatste jaren erg waardevast is. Daarnaast maakt het ook een mooie waardeontwikkeling mee in positieve zin."
Niets doen is duurder
Het motto van Snoodijk is dan ook: 'niets doen is duurder'. "Ik bedoel hiermee dat wanneer je vermogend bent en je doet niets met je geld, je veel vanzelf kwijtraakt door een combinatie van inflatie en negatieve rente en dat is natuurlijk erg zonde. Daarom is dit concept volgens mij een mooi alternatief. Vooral omdat de aankoop van een hotelkamer al mogelijk is vanaf anderhalve ton en kan oplopen tot vier of vijf ton. Er is dus voldoende keus."
