Basisscholen blij met versoepeling, maar zorgen over leerkrachten

Basisscholen zijn blij met het OMT-advies, om de quarantaineregels te versoepelen. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet klassen niet meer naar huis te sturen als er drie of meer leerlingen besmet zijn. De koepel van Zeeuwse basisscholen is niet bang dat de versoepeling leidt tot een forse stijging van het aantal besmettingen.
Pim van Kampen
Pim van Kampen © Omroep Zeeland
Pim van Kampen van de koepel, is blij dat kinderen straks weer gewoon naar school kunnen. Klassen hoeven dan niet meer naar huis worden gestuurd, wanneer er drie of meer besmettingen zijn.

'Uit laten razen'

De versoepeling zal misschien leiden tot meer besmettingen, maar Van Kampen maakt zich daarover geen zorgen. "Er lopen nu ook al leerlingen rond op school die besmet zijn, zonder dat we het weten. Laat het maar een beetje uitrazen, dan zijn we er snel vanaf."
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd de quarantaineregels in het onderwijs te versoepelen. Kinderen onder de 13 jaar hoeven na contact met een besmet persoon, niet meer in quarantaine als ze geen klachten hebben. Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er drie of meer besmettingen zijn, vinden de deskundigen.
Wel heeft Van Kampen zorgen over de leerkrachten, omdat ze kwetsbaarder zijn. Veel onderwijzers zijn weliswaar volledig ingeënt en hebben een booster gehad, maar basisscholen moeten wel voorzichtig blijven. "Scholen moeten vooral voor leerkrachten kijken naar oplossingen op maat."

Invallers zijn er nauwelijks

In Zeeland is er een enorm tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs, dus ook de komende tijd zullen klassen nog soms thuis onderwijs krijgen. Daarvoor wordt, zoals ook nu al gebeurt, gekeken naar tijdelijke vervangers, zoals de directeur van de school die tijdelijk invalt, of een intern begeleider."
De koepel van Zeeuwse basisscholen is aan het inventariseren hoeveel klassen er op dit moment thuis zijn. Het valt op dat het aantal de afgelopen weken drastisch is opgelopen. Bij de Albero scholen zaten vorige week acht klassen van de 26 scholen thuis. Dat aantal is de afgelopen week verdubbeld.

Burgerlijk ongehoorzaam

Vanavond om 19.00 uur wordt bij de persconferentie duidelijk of het OMT-advies door het kabinet wordt overgenomen. Pim van Kampen twijfelt er niet aan, want anders nemen ze zelf maatregelen. "Dan worden we echt burgerlijk ongehoorzaam. Bij de besturen zijn we het beu, want kinderen horen op school les te krijgen."