Honderden nieuwe profielen met de naam Peter op LinkedIn en dit is waarom

Ben jij scrollend door LinkdIn ook al meerdere keren, meer dan normaal, de naam Peter tegengekomen? Dat kan. Deze week hebben allerlei vrouwen hun voornaam op de netwerksite veranderd in de naam Peter. En nee, niet omdat ze dat zo'n mooie naam vinden, maar als protest.
Marinde Moes uit Terneuzen, ambassadeur Zeeland van Women Inc,
Marinde Moes uit Terneuzen, ambassadeur Zeeland van Women Inc, © Omroep Zeeland
"Er zijn meer CEO's, (red. directeuren), die Peter heten, dan vrouwelijke CEO's", vertelt Marinde Moes uit Terneuzen, ambassadeur Zeeland van Women Inc., initiatiefnemer van de actie. De organisatie Women Inc. heeft alle vrouwen op LinkedIn opgroepen hun naam te veranderen in 'Peter'.
"De actie staat symbool voor gebrek aan diversiteit in de top, dat daar meer aandacht voor komt. En dat vrouwen misschien de stap eerder durven zetten om zo'n bestuursfunctie te bekleden."
Luister hieronder het gesprek met Marinde Moes terug:
Marinde Moes vertelt over de actie op LinkedIn
De actie is ondertussen zo'n 1.300 keer gedeeld op LinkedIn. "Dan ga ik ervanuit dat al deze delers ook hun naam hebben veranderd op het platform." Toch mag volgens Moes de actie in Zeeland nog wat meer body krijgen. Zo mogen ook mannen meedoen. "Ik heb al gezien dat sommige mannelijke CEO's hun naam veranderd hebben in Petra. Zo kunnen ook zij hun steentje bijdragen."

'Nog werk aan de winkel'

Moes hoopt dat de actie ook wat teweegbrengt. "Vorig jaar is het ingroeiquotum ingegaan voor grote bedrijven, dat daar in ieder geval in het bestuur de helft vrouw moet zijn. Er wordt dus wel al over het probleem nagedacht. Maar er is zeker nog werk aan de winkel. We hopen daarom dat deze actie helpt. Het streven is een bestuur dat bestaat uit de helft vrouwen en de andere helft mannen. Fiftyfifty."