Milan Vader mag dit jaar van Jumbo-Visma op ontdekkingstocht

Milan Vader wil zichzelf dit seizoen gaan ontdekken als wegwielrenner. De Middelburger gaat dat doen met het tenue van Nederlands beste wielerploeg om zijn schouders. Bij Jumbo-Visma gaat de mountainbiker voor het eerst proeven aan de wegwedstrijden. "Mijn programma wordt 50 procent mountainbike en 50 procent wegwedstrijden."
Milan Vader mag dit jaar van Jumbo-Visma op ontdekkingstocht
Op 1 januari mocht Vader voor het eerst het zwart-gele tricot aantrekken. "Daar ben ik heel trots op. Het is een goede wielerploeg, die aanvoelt als een familie. Het gaat er echt professioneel aan toe", zegt Vader met een grote glimlach op zijn gezicht. "Tijdens mijn trainingsrondje merk ik ook dat er net iets meer mensen omkijken. Dat is echt leuk."

'Het is een unieke situatie'

De 25-jarige Vader is vooral bekend als mountainbiker. In die sport deed hij afgelopen jaar mee aan de Olympische Spelen, waar hij mikte op een medaille. Dat lukte niet, hij werd tiende.
En toen is hij gaan denken. "Ik denk nog altijd dat ik een medaille kan halen bij het mountainbiken en dat wil ik in Parijs weer gaan proberen. Maar ik vond dat ik ook toe was aan iets nieuws", legt Vader uit. Voor hem is het mogelijk om bij Jumbo-Visma beide wielerdisciplines te gaan beoefenen. "Het is een unieke situatie en ik ben er hartstikke blij mee. Het is een mooie uitdaging."

Voorjaarsagenda Milan Vader

datum wedstrijd
2 t/m 6 februari Ronde van Valencia
5 maart Strade Bianchi
22 t/m 26 maart Coppi e Bartali
4 t/m 9 april Ronde van het Baskenland
20 april De Waalse Pijl
24 april Luik-Bastenaken-Luik
"Ongeveer fifty-fifty", zegt Vader dus over de verdeling tussen het wegwielrennen en mountainbiken. "In het voorjaar ga ik op de weg rijden. Dan wordt het snel omschakelen naar de mountainbike. Dat doe ik ongeveer tot september en dan sluit ik nog af met twee wegkoersen."
Milan Vader tijdens een trainingskamp in Spanje
Milan Vader tijdens een trainingskamp in Spanje © Jumbo-Visma
Dit jaar wordt er door de ploeg nog niet veel van Vader verwacht. "Gelukkig, want ik moet nog heel veel leren", zegt Vader. "Hard fietsen lukt wel, maar er komen zoveel andere dingen bij kijken. Het is echt een hele andere sport, veel meer gericht op het team. Dat komt er allemaal bij in de koers zelf. Ik ga hopelijk veel leren."

Geen Van der Poel, Van Aert of Pidcock

Vader is niet de eerste wielrenner die de stap vanuit een andere discipline maakt, vaak doen die renners het meteen goed op de weg. De Middelburger denkt dat hij iets meer tijd nodig heeft om te wennen. "Het niveau is echt heel hoog. Ik heet geen Mathieu van der Poel, Wout van Aert of Thomas Pidcock, maar we gaan het wel zien. Meer dan mijn best kan ik niet doen."