Topdrukte bij horeca en leveranciers: 'We hebben maar twee handjes'

Open, dicht, open, dicht; de horeca is op z'n zachtst gezegd zwaar op de proef gesteld het afgelopen anderhalf jaar. Na wederom een aantal maanden gesloten te zijn geweest, wijst nu alles erop dat restaurants en cafés vanaf morgen weer open mogen. Een opluchting voor de ondernemers, maar het betekent ook: alle zeilen bijzetten om open te kúnnen. Zowel horecaondernemers als leveranciers lopen de benen onder hun lijf vandaan deze dagen.
Topdrukte bij horeca en leveranciers
Met een glimlach van oor tot oor maakt Maarten den Hartog van Tapservice de biertappen schoon van café De Vliegende Hollander in Middelburg. "Het is druk, maar het is fijn dat we weer wat mogen doen. Wij als leveranciers zijn volledig afhankelijk van de horeca. Als die stilligt dan ligt voor ons ook alles stil." Ook andere leveranciers zoals World of Drinks en Canuck herkennen het beeld dat Den Hartog schetst.
"Het is daarom heel fijn dat we weer open mogen, maar we hebben maar twee handjes." Den Hartog verwacht tot laat aan het werk te zijn en de aankomende dagen ook. Ondertussen komt er nog een café-eigenaar uit de buurt binnen. "Zeg Maarten, heb jij nog tijd om zes tapjes schoon te spoelen?" Waarop hij nee schudt. "Niet vandaag in ieder geval."
Er komt heel veel bij kijken om weer open te kunnen
Koen Funk, eigenaar De vliegende Hollander
"Het is wel echt een misvatting dat je zomaar ineens open kunt. Er komt heel veel bij kijken", zegt horecaondernemer Koen Funk van De Vliegende Hollander. "Je moet niet alleen je tappen op orde hebben, zoals Maarten nu voor ons doet, maar wat te denken van personeel en alles schoonmaken?" Koen sprint weer snel naar boven, daar heeft hij zijn kantoortje. "Maar ik wil niet zeuren hoor! Ik ben hartstikke blij."
Koen Funk aan zijn bar
Koen Funk aan zijn bar © Omroep Zeeland
Uit bronnen is gelekt dat de horeca naar alle waarschijnlijkheid tot 22.00 uur open mag. Vanavond zal Rutte de versoepelingen definitief bekendmaken. Op onze website kun je vanavond een samenvatting lezen van de persconferentie.