Kabinet kondigt versoepelingen aan: dit mag er morgen weer

De horeca en de cultuursector kunnen onder voorwaarden weer tot 22.00 uur open, bij sportwedstrijden is publiek weer welkom, evenementen kunnen onder voorwaarden weer doorgaan en de quarantainemaatregelen voor scholen worden versoepeld. Dat is kort gezegd de strekking van de persconferentie van vanavond. De versoepelingen gaan woensdag (morgen) in.
Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers tijdens de persconferentie van vanavond
Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers tijdens de persconferentie van vanavond © ANP

Horeca en de cultuursector open tot 22.00 uur

De horeca en cultuursector mogen weer open, maar wel met een aantal voorwaarden. Voor toegang tot een bioscoop, restaurant, café of theater zal voor iedereen boven de 13 jaar de 3G-regel weer gaan gelden. Dat betekent dat je een negatieve coronatest moet kunnen laten zien, of een vaccinatie-of herstelbewijs. Daarnaast moet je wanneer je rondloopt, een mondkapje op. Wanneer je plaatsneemt, mag 'ie af.

Antwoord op de noodkreten

"De afgelopen weken hebben we begrijpelijke noodkreten en acties vol emotie gezien vanuit deze sectoren", zegt minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie. "Achter deze noodkreten schuilen zo veel grote problemen en spanningen en daarom zoeken we de grens op van wat er mogelijk is."
Voor de ondernemers zijn de versoepelingen een opluchting. Maar het betekent ook: alle zeilen bijzetten om open te kúnnen. Zowel horecaondernemers als leveranciers lopen de benen onder hun lijf vandaan deze dagen. Zo stonden de ondernemers er vanmiddag nog bij:
Topdrukte bij horeca en leveranciers

(Sport) evenementen mogelijk

Evenementen zijn weer mogelijk, maar ook daar weer onder voorwaarden. Bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben. Bij evenementen binnen is een maximum aantal van 1250 bezoekers toegestaan. Bij buitenevenementen is een derde van het aantal bezoekers van de normale capaciteit toegestaan.
Bij sportwedstrijden binnen en buiten is publiek weer welkom. Daar geldt ook een maximum op het aantal bezoekers. Wel gaat de 3G-regel ook gelden voor mensen boven de 18 jaar bij de amateursport en de kunst- en cultuurbranche.

Dierentuinen, pretparken en musea

Dierentuinen, pretparken, casino, sauna's en musea mogen ook weer open. Daar gelden vanaf woensdag de regels voor niet-essentiële dienstverlening, zoals nu in de winkels geldt. Mondkapjes moeten op, je moet anderhalve meter afstand houden en er is een maximum aan het aantal bezoekers (een bezoeker per 5 vierkante meter).
Klassen hoeven niet meer in quarantaine na een besmetting
Klassen hoeven niet meer in quarantaine na een besmetting © ANP

Quarantaineregels en scholen

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen coronaklachten hebben. Bij een corona-uitbraak in een basisschoolklas hoeft daarmee niet meer de hele klas in quarantaine. Wel is het advies dat kinderen zich in die situatie iedere dag testen. Dit geldt ook voor scholieren op het voorgezet onderwijs en kinderen op de buitenschoolse opvang.
Basisscholen zijn blij met het OMT-advies, om de quarantaineregels te versoepelen. De koepel van Zeeuwse basisscholen is niet bang dat de versoepeling leidt tot een forse stijging van het aantal besmettingen. Wel heeft de koepel zorgen over de leerkrachten, omdat ze kwetsbaarder zijn.

'Nederland heeft jullie gemist'

Naast de versoepeling van de coronaregels benadrukten zowel premier Rutte als minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dat de 'gewone leefregels' blijven gelden. Zo is het advies nog steeds thuis niet meer dan vier mensen per dag te ontvangen en altijd anderhalve meter afstand te houden.
"Ik doe een beroep op iedereen in Nederland", aldus Rutte. "Alle sectoren en alle 17 miljoen Nederlanders, we moeten dit samen doen. Dat begint met naleving van de regels. Dus blijf je handen wassen, blijf afstand houden en dan kunnen we het samen aan. Want, vooral sectoren die gesloten waren, Nederland heeft jullie gemist."
De regels gelden voor de komende zes weken. Over drie weken kijkt het kabinet opnieuw naar hoe de situatie er voor staat.