Zeehondjes spotten? Dan moet je nu aan de Walcherse kust zijn

Als je langs de zee in Vlissingen loopt, kan je zomaar een kopje van een zeehond boven het water zien uitsteken. De laatste dagen worden er namelijk steeds meer zeehonden gespot langs de Walcherse kust. Volgens Jaap van der Hiele van Stiching ReddingsTeam Zeedieren komt dit omdat er veel vis in het water zit.
Zeehond in Vlissingen
Er worden de afgelopen dagen steeds meer zeehonden gespot bij Vlissingen © Omroep Zeeland
"Waar voedsel zit, zitten zeehonden. Ik hoorde van vissers dat er op dit moment veel wijting zwemt in het water bij Vlissingen", vertelt van der Hiele. Wijting is een bepaalde vissoort waar ook zeehonden achteraan gaan.
Van der Hiele merkt dat meer Zeeuwen door hebben dat je op dit moment veel zeehondjes kunt spotten aan de Walcherse kust. Op de dijk bij Vlissingen en bij de Punt wandelen mensen met een camera voor een foto van het zoogdier. Vissers zien ook regelmatig een zeehond bij hun hengel zwemmen. "De diertjes zijn erg nieuwsgierig. Vanochtend zwom er nog een zeehond bij de Punt en afgelopen weekend zagen we er wel zes tegelijk", vertelt een visser.
Van der Hiele ziet zelf ook meer zeehonden op de stranden en volgens hem groeit de populatie van het zoogdier. "Het lijkt dat er steeds meer zeehonden zijn, maar we hebben de afgelopen maanden wel minder meldingen binnengekregen over zeehonden." De zeehondenexpert legt uit dat de pups op dit moment in de rui zitten. Dat betekent dat de dieren verharen en op het strand liggen om 'tot rust te komen'. Na drie maanden gaan de pups verder zonder hun moeder.

Op de gevoelige plaat

Bezoekers langs de Walcherse kust maken nu vooral foto's van de zeehonden. "Zodra de hoeveelheid vis weer is vertrokken hier voor de kust, zwemmen de zeehonden ook weer verder."