ZorgSaam tevreden met besluit gemeenteraad over verbouwing Oostburg: 'Het licht is op groen gezet'

ZorgSaam reageert tevreden op het besluit van de gemeenteraad gisteravond om verder te gaan met de verhuis- en verbouwplannen die de zorgorganisatie heeft voor Oostburg. Dat de gemeenteraad de mogelijkheid wil blijven houden om later alsnog op de rem te trappen als het plan te duur wordt, is begrijpelijk, zegt René Smit, voorzitter van de raad van bestuur van ZorgSaam. Hij beschouwt het besluit als groen licht.
René Smit van ZorgSaam over het besluit van de gemeenteraad
"De raad heeft volmondig, unaniem gezegd: wij gaan op naar de volgende fase. Daar moet veel voor worden uitgewerkt, maar daar is het licht voor op groen gezet", aldus Smit. Dat de raad randvoorwaarden stelt, is logisch: "Dat hebben wij ook, bijvoorbeeld financieel. Het moet natuurlijk niet uit de hand lopen."
ZorgSaam wil en moet investeren in het Gezondheidscentrum Antonius en de ouderenzorg. Niets doen is geen optie, want dan dreigen volgens ZorgSaam voorzieningen te verdwijnen en het doel is juist om die te behouden en te versterken. Met name verpleeghuis de Stelle is aan vervanging toe. Volgens ZorgSaam duldt dat geen uitstel meer.

Niet alleen voor de zorg, ook voor de leefbaarheid

De gemeente wil een nieuw gemeentehuis bouwen, scholen verplaatsen en nieuwe woningen bouwen. Om de plannen mogelijk te maken kunnen ZorgSaam en de gemeente niet zonder elkaar, want ze hebben grond van elkaar nodig. Bij elkaar kosten de plannen zo'n zestig miljoen euro; een kleine 27 miljoen euro voor de gemeente en ruim 33 miljoen voor ZorgSaam.
Antonius Oostburg
ZorgSaam wil en moet investeren in het Gezondheidscentrum Antonius © Omroep Zeeland
Smit benadrukt dat dit project belangrijk is voor de zorg, maar ook voor de leefbaarheid van de regio. "Dit leidt ertoe dat er meer mensen in Zeeuws-Vlaanderen gaan wonen, dat de zorg in Zeeuws-Vlaanderen blijft, dat de scholen in Zeeuws-Vlaanderen blijven en ga zo maar door."

Volgende stap

ZorgSaam gaat de plannen de komende tijd verder uitwerken, samen de andere betrokken partijen. Een definitieve beslissing over of het project verder gaat, volgt in september of oktober. Dan moet het masterplan klaar zijn van hoe Oostburg eruit moet komen te zien en wat dat precies gaat kosten. "Samen gaan wij verder deze plannen handen en voeten geven", aldus Smit.
Hoe zien de plannen van ZorgSaam en de gemeente er concreet uit?
Als het aan die partijen ligt, verdwijnt verpleeghuis Stelle van zijn plek. Daarvoor in de plaats wordt een nieuw pand voor het Zwin College gebouwd. Een groot deel van het gemeentehuis wordt gesloopt. Daar komen huizen en woningen met zorg voor onder meer de ouderen van Stelle.
Het gemeentehuis gaat naar het pand waar nu twee basisscholen en de kinderopvang zitten. De scholen en opvang krijgen een nieuw gebouw verderop op de campus, bij het Zwin College en het sportcomplex. En het huidige gezondheidscentrum Antonius gaat plat en krijgt een nieuw onderkomen op de plek waar nu het jongerencentrum Time Out zit. Op de plek van het Antonius komen huizen.