De jeugd van nu mag de kracht van het water van toen niet vergeten

Kinderen op de basisschool weten wel iets over de watersnoodramp, vooral dat het heftig was en dat er veel mensen zijn omgekomen. Maar hoe de ramp zich precies voltrok in de koude stormnacht van 31 januari op 1 februari 1953 kunnen ze nu ook horen en zien in de voorstelling Het water is over de dijk van jeugdtheatermakerij Theaterloods-B.
Aandachtig luisteren naar een voorstelling over de watersnoodramp
De kinderen van groep acht van basisschool Het Talent in Middelburg zijn de hele voorstelling muisstil en zichtbaar onder de indruk. Na afloop zijn het vooral de spannende scènes in de stormnacht en de angst voor het koude water op het dak van de boerderij die het meest tot de verbeelding spreken.

Jan en Sara in de rampnacht

Het Water is over de dijk is een voorstelling voor kinderen vanaf tien jaar en vertelt het verhaal van Jan en Sara die elkaar ontmoeten in de rampnacht als het water steeds hoger komt en de dijken op breken staan. Ze stranden in de ijskoude nacht op een zolder van een boerderij met om zich heen niets dan water.
De voorstelling gaat natuurlijk vooral over de watersnoodramp van 1953 maar heeft ook verwijzingen naar hedendaagse overstromingen en natuurrampen.
schoolvoorstelling watersnoodramp
Oscar Postema en Annemarike Ruitenbeek spelen verschillende rollen in de voorstelling © Omroep zeeland
De voorstelling is niet helemaal nieuw. Hij werd onder de naam Stormkracht in 2003 al gespeeld bij de vijftigjarige herdenking van de watersnoodramp en ook in de jaren daarna is hij gespeeld als schoolvoorstelling in het basis- en voortgezet onderwijs. Omdat de makers het verhaal meer naar het nu wilden trekken heeft de vorm een update gehad en zijn behalve de titel ook hier en daar de teksten aangepast.

Alle rollen door twee acteurs

Alle rollen in de voorstelling wordt gespeeld door acteurs Oscar Postema en Annemarike Ruitenbeek die razendsnel van de ene rol naar de andere schakelen. Naast de rollen van Sara en Jan spelen ze ook de burgemeester, de oude vrouw op de zolder, de telegrafist, de dronken dijkgraaf en de kastelein.
Voorstelling watersnoodramp
De voorstelling wordt komend jaar gespeeld op scholen in heel Zeeland © Omroep Zeeland
Op 26 en 27 februari en 3 en 4 maart is Het water is over de dijk te zien in het watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De voorstelling wordt komend jaar gespeeld op scholen in heel Zeeland in aanloop naar de 70-jarige herdenking van de ramp in 2023.
Omroep Zeeland zendt de jaarlijkse herdenking van deze ramp morgenochtend live uit vanaf 10.00 uur. De uitzending is op televisie te zien, maar ook op de Facebookpagina van Omroep Zeeland.