Zeehondjes en kitesurfers: nieuwe fotobanners sieren het centrum van Breskens

De terrassen zijn nu nog verlaten, maar het Spuiplein in Breskens is bijna klaar voor het verwelkomen van bezoekers. De verbleekte foto's op de grote erebogen zijn dinsdag vervangen door frisse, nieuwe platen. Fotograaf Ronald den Dekker hielp bij de plaatsing ervan.
Fotopanelen Breskens
Peter, Sjaak, Ruben, Jan, Ronald en Arnold (vlnr) helpen bij het plaatsen van de nieuwe foto's. © WACON-images, Ronald den Dekker
In 2012 leverde Ronald den Dekker uit Breskens de foto's van zeezeilers in actie voor de 22 banners boven de wandelpromenade op het Spuiplein. Maar nadat deze tien jaar in weer en wind stonden, waren de panelen toch echt 'op'. De gemeente Sluis besloot ze te vervangen.
Inwoners van Breskens mochten vorige lente hun allermooiste foto's van het dorp aanleveren. Het thema was dit keer niet alleen de zeilsport, maar alles dat met Breskens te maken had: de zee, het strand, de visserij, de jachthaven en de watersport.

Selectie uit 400 foto's

Aan Ronald den Dekker de taak om alle vierhonderd inzendingen te selecteren en aan te vullen met eigen materiaal. Dat viel nog niet mee, vertelt hij. "Veel ingezonden foto's vielen af omdat ze niet het juiste formaat hadden. De panelen zijn langgerekt en niet zo hoog. Dat betekende dat er heel veel aan de boven- en onderkant afgesneden zou moeten worden. Een derde tot de helft van de soms prachtige foto's sneuvelde om die reden. Ook kreeg ik wel tachtig foto's van de vuurtoren van Breskens aangeleverd. Los van het feit dat dit er wel erg veel waren, zou ik ze allemaal moeten onthoofden en dat kon natuurlijk ook niet."
Het was ook niet de bedoeling dat Breskens te veel in het verleden zou blijven hangen, vertelt hij. Breskens moest vooruit kijken. De - inmiddels afgebroken - silo komt dus wel terug op een van de foto's, maar de vismijn niet. Wel pronken de Breskens 43 en de Eendracht op de panelen.

Veel activiteiten waren afgelast

De helft van de foto's is van Den Dekker zelf. Door corona waren er nauwelijks festiviteiten en activiteiten in Breskens en ook in de visserij was afgelopen jaar weinig te beleven. "Veel te fotograferen was er afgelopen jaar dan ook niet. Ik heb verschillende watersporten gefotografeerd, zoals kitesurfen, waterskiën, zeilen en suppen. Eerst wilde ik nog met een schip de Westerschelde op om zeehondjes te spotten. Maar toen bleek dat de Bressiaander Peter Nicolai nog een mooie foto van negen zeehondjes had. Dat was een geluk, want voor hetzelfde geld had ik die dag geen zeehondjes gezien."
Als het goed is, kunnen de kunststof platen met een toplaagje van aluminium tegen een stootje en er weer jaren tegenaan.