Zeeland loopt achteraan als het om nieuwbouw gaat

Zeeland is de traagste provincie van Nederland als het gaat om de nieuwbouw van huizen. In 2021 werd de Zeeuwse woningvoorraad uitgebreid met 0,6 procent nieuwbouw. Binnen Zeeland doen Tholen en Noord-Beveland het nog redelijk. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanmorgen publiceerde.
Bouwwerkzaamheden in de gemeente Reimerswaal
De nieuwbouw in Zeeland loopt achter op de rest van Nederland © Johan Gideonse
Zuid-Holland heeft in het afgelopen jaar 13.300 huizen gebouwd. Flevoland - slechts iets groter dan Zeeland - heeft in één jaar 3.000 huizen erbij gebouwd.

Zeeland kreeg er 1.200 huizen bij

Onze provincie kwam niet verder dan 1.200 nieuwe huizen, een groei van 0,6 procent ten opzichte van de woningvoorraad. De eventueel gesloopte huizen (onbekend aantal) moeten hier nog van worden afgetrokken. Zeeland bezet daarom samen met Friesland de laagste plaats van de landelijke ranglijst.
Binnen onze provincie zijn er wel verschillen. In Vlissingen zijn er in een jaar 203 huizen bijgebouwd. Dat is het meeste van Zeeland. Goes is nummer twee met 194 nieuwe woningen. Maar verhoudingsgewijs groeide Tholen het hardst. De 151 nieuwe huizen op dit eiland waren goed voor een groei van 1,4 procent.

Sluis staat op nul nieuwbouw

Middelburg, Hulst en Veere bezetten met z'n drieën samen de tweede plaats van onderen met 0,4 procent nieuwbouw. Helemaal onderaan met nul nieuwbouwhuizen in 2021 bungelt de gemeente Sluis.
Morgen (donderdag) komt Omroep Zeeland met een volledig overzicht van alle nieuwbouwplannen die er in onze provincie zijn voor de komende jaren. Die plannen worden gelegd naast de bevolkingsprognoses. Uit die vergelijking blijkt welke gemeenten onvoldoende op de groei van het aantal huishoudens zijn voorbereid.