Heidi moest na 26 jaar stoppen bij brandweer door gevaarlijke fitheidstest

Ruim 26 jaar ervaring had Heidi van Buren als brandweervrouw. Toen ze van Oud-Beijerland naar Dreischor verhuisde, wilde ze daar opnieuw bij de brandweer. Maar de inmiddels beruchte Stairmaster, een testonderdeel waarbij deelnemers binnen twee minuten honderd treden moeten lopen op een ronddraaiende trap, gooide roet in het eten. "Ik had gevraagd of ik op een vaste trap mocht, maar dat was niet de bedoeling."
Heidi van Buren brandweer Dreischor
Heidi van Buren met de helm die ze van de brandweer kreeg, toen ze afscheid nam © Omroep Zeeland
Al in 2015 concludeerde de arbeidsinspectie dat de Stairmaster gevaarlijk zou zijn. Met een aantal aanpassingen, werd de test een half jaar later toch weer in gebruik genomen. Maar volgens de vakvereniging kwam er géén eind aan de reeks ernstige ongelukken. Niet gek, vindt Van Buren. "Je loopt daar, ontzettend vermoeid. En dan raak je gefrustreerd omdat die treden niet lekker lopen, want het is naar mijn mening gewoon niet een goeie nabootsing van een trap."
Het is de bedoeling dat het brandweerlid honderd treden op de Stairmaster loopt zonder de handen te gebruiken. "Je hebt je jas aan, twintig kilo op je schouders, je hebt je ademlucht omhangen. Ik heb me beetgepakt omdat ik bang was dat ik er anders af zou vallen."

'Het moet realistischer dan dit'

"Ik snap dat er een bepaalde grens moet zijn", zegt Van Buren over de aannametest. "Je moet een bepaalde fitheid hebben, een bepaalde kunde hebben. Maar dan moet het naar mijn mening realistischer dan dit."
Heid van Buren zat ruim 26 jaar bij de brandweer
Heid van Buren zat ruim 26 jaar bij de brandweer in Oud-Beijerland © Omroep Zeeland
Een goede oplossing zou zijn dat deelnemers van de test kunnen kiezen tussen een vaste trap en de Stairmaster, vindt Van Buren. "Maar alsnog vind ik het apparaat gewoon geen goede voorstelling van een trap."

Tekort aan brandweerlieden

Een toekomst bij de brandweer zit er niet meer in voor Van Buren. Ook als de trap verandert en ze opnieuw een aannametest zou kunnen doen, twijfelt ze. "Dat is ook gewoon de teleurstelling", zegt ze. "Maar voor de aankomende brandweerlieden zou het wel goed zijn. Want er is ook gewoon een tekort aan brandweerlieden. Dat moet toch ook opgelost worden."
Heidi van Buren over de aannametest bij de brandweer
De Veiligheidsregio Zeeland heeft gereageerd op de klachten over de test en zegt al geruime tijd naar alternatieven op zoek te zijn. "We zijn bijvoorbeeld op zoek naar trappen en een ruimte waar je het hele parcours kan afleggen."