Spleten, kieren en gaten afspeuren naar vleermuizen: jaarlijkse wintertelling gestart
De Zoogdierwerkgroep Zeeland en Staatsbosbeheer zijn bezig met de jaarlijkse vleermuizentelling. Boswachters en vrijwilligers bezoeken alle bunkers en forten in de provincie om te kijken hoe het ervoor staat met de vleermuizenpopulatie.

"Zo weten we wat er in Zeeland zit qua aantallen", vertelt boswachter André Hannewijk. "En de verschillende soorten die er zitten, bijvoorbeeld. Dan kunnen we de trends volgen in Zeeland."
Hannewijk loopt een donkere tunnel in, die onder Fort Rammekens loopt. Met een zaklampje schijnt hij op de gewelven. "Kijk, hier zitten blinde bijen. En hier een nachtvlinder." De tunnel zit vol met beestjes die overwinteren. "Het is donker en vochtig, dat is een prettige plaats voor de winterslaap", legt de boswachter uit.
Nuttige beestjes
Een afslag verder hangt een kleine vleermuis met zijn vleugels over elkaar aan de gewelven van de tunnel. "Deze hangt helemaal vrij, dat is wel apart", merkt de boswachter op als hij met zijn lampje op het beestje schijnt. "Dat zie je niet zo heel veel, meestal zitten ze toch in een spleet of een holletje verscholen." Het blijkt een watervleermuis te zijn. "Die is in de zomer actief boven het water, 's nachts of in de schemering vangen ze dan insecten. Het zijn hele nuttige beestjes."

In totaal telde Hannewijk zeventien vleermuizen in Fort Rammekens. Vijftien watervleernuizen, een grootoorvleermuis en een baardvleermuis. "Dat zijn ongeveer de normale getallen", vertelt hij. "Het liefste zouden we er iets meer zien, maar in principe zijn we tevreden."
Als alle locaties geteld zijn, maakt Zoogdierwerkgroep Zeeland de balans op.
Boswachter André Hannewijk telt vleermuizen in Fort Rammekens