Goedemorgen! Pas op, bouwverkeer! Versoepelingen coronamaatregelen en te weinig nieuwbouw

Goedemorgen! Ga jij vanavond je eerste pilsje drinken bij jouw favoriete kroeg of restaurant? Dat kan namelijk weer. Het kabinet kondigde gisteravond versoepelingen aan van de coronamaatregelen. Moet je zo vroeg echt nog niet denken aan een biertje? Dan hebben wij hieronder voor jou alvast een voorproefje van het Zeeuwse nieuws.
Zonsopkomst in Breskens
Nienke fotografeerde de zonsopkomst in Breskens © Nienke Malipaard
Allereerst: de versoepelingen van de coronamaatregelen. De horeca en de cultuursector kunnen onder voorwaarden weer tot 22.00 uur open, bij sportwedstrijden is publiek weer welkom, evenementen kunnen onder voorwaarden weer doorgaan en de quarantainemaatregelen voor scholen worden versoepeld. Dat is kort gezegd de strekking van de persconferentie. Hier vind je een uitgebreidere samenvatting van de persconferentie.
Nieuwbouw in Vlissingen, samen met de oude Scheldekraan
Nieuwbouw in Vlissingen, samen met de oude Scheldekraan (foto uit 2019) © Anneke van den Dries
Was je van plan een huis te kopen, maar wil je wel graag in Zeeland blijven én een nieuwbouwhuis bezitten? Dan kun je nog wel even wachten. Zeeland is namelijk het langzaamste kindje van de klas als het gaat om de nieuwbouw van huizen. In 2021 werd de Zeeuwse woningvoorraad uitgebreid met 0,6 procent nieuwbouw. Samen met Friesland is dat het laagste percentage van Nederland. Binnen Zeeland doen Tholen en Noord-Beveland het nog redelijk. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanmorgen publiceerde.
Vlissingen bouwgrond nieuwbouw Scheldewijk braak
Volop bouwgrond in Vlissingen © Omroep Zeeland
Vandaag gaat TenneT, beheerder van het hoogspanningsnetwerk, om 7.30 uur samen met aannemer Switch fietslampjes uitdelen aan de Oude Rijksweg bij Kapelle. De aannemer is daar begonnen met de aanleg van werkterreinen voor hoogspanningsmasten. Die werkzaamheden kunnen zorgen voor extra bouwverkeer, extra opletten dus.
Fietsers die naar hun werk gaan of scholieren die onderweg zijn naar school krijgen bij de uitgedeelde lampjes een flyer met handige tips om goed zichtbaar te zijn voor bouwverkeer.
Fietsers die in het donker onderweg zijn, moeten extra alert zijn op bouwverkeer
Fietsers die in het donker onderweg zijn, moeten extra alert zijn op bouwverkeer © Arlette Koers

Het weer

Het is nog steeds bewolkt en nevelig en er kan vanochtend lokaal ook wat motregen vallen. Vanmiddag kan de zon vanuit het westen misschien even doorbreken. De maximumtemperatuur is 5 à 6 graden. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten (windkracht 2 tot 4). Vanavond en vannacht neemt die wind toe, maar soms zijn er enkele opklaringen.
Morgenochtend staat ons wat regen te wachten. 's Middags zijn er opklaringen en valt er nog een enkele bui. De maximumtemperatuur ligt morgen rond de 8 graden met een matige tot krachtige westenwind.