Energielandschap Rilland mag groeien, maar niet ten koste van alles: 'Moet groen blijven'

Zonnepanelen, hoogspanningsstraten en windturbines: het gebied rondom Rilland ontwikkelt zich tot een waar energielandschap. Tegelijk ontbreekt een visie op de verdere doorontwikkeling, vindt de gemeenteraad. Die visie komt er nu: de energie-economie mag groeien, maar niet ten koste van alles.
Energielandschap
Het energielandschap bij Rilland © Johan Gideonse
Maarten Both heeft namelijk de laatste tijd veel plannen van initiatiefnemers gekregen die zich willen mengen in het energielandschap. Het nieuwe visiedocument moet duidelijkheid bieden over wat wel en wat niet kan. Velden met zonnepanelen zijn bijvoorbeeld alleen toegestaan in combinatie met andere activiteiten, benadrukt wethouder Maarten Both. Hij wil vooral de regie houden op wat er in deze regio gebeurt: "Want alleen zonnepanelen op het land, dat kan écht niet langer. Dat wil de provincie ook niet meer."
De SGP ziet daarbij kansen in duurzame energie: "Hoewel de economische groei niet moet leiden tot besluiten waar we later spijt van krijgen", benadrukt Both.

'Ken het Rilland van vroeger niet meer terug'

Marjolein Sinke-Oele van de PvdA betreurt de kap van een reeks oude eikenbomen voor zonnepanelen en ze vreest voor een aantasting van het landschap. Kritiek komt eveneens van Leefbaar Reimerswaal. Marien Weststrate kent het Rilland van vroeger niet meer terug.
Windturbines bij Rilland
Windturbines bij Rilland © Johan Gideonse
Ook Huib Bouwman (CU) is nog niet in een hoerastemming, zo merkt hij op. "De gemeente verschuift langzaam van een agrarisch en visserijgebied naar een industriële zone. Er komt een transformatorstation. Waarom is dat nodig? Meer kabels en leidingen... is dat de toekomst voor Rilland-Oost?" Ook vraagt hij zich af of het opofferen van landbouwgrond voor een waterstoffabriek echt noodzakelijk is: "Dat hoort op een bedrijventerrein bij Terneuzen."

Techneuten

Bouwman zet zijn vraagtekens bij het Rillandse energielandschap: "Schieten we niet door, worden we niet teveel techneuten?" Bouwman ziet steeds meer maatschappelijke weerstand tegen de ontwikkelingen. Het raadslid verwijst naar het plan voor windpark Ze-Bra, dat inmiddels inzet is van een beroepsprocedure bij de Raad van State.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.