Muskusratten nemen delen van Zeeland over: 'Niet goed voor onze veiligheid'

Het aantal muskusratten dat in de Zeeuwse binnenwateren wordt gevangen, neemt toe. Afgelopen jaar ving Waterschap Scheldestromen bijna 5.000 muskusratten. Dat is opmerkelijk, want in de rest van Nederland is het aantal vangsten juist gedaald. Maar of we blij moeten zijn met dit grote aantal muskusratten, is nog maar de vraag.
Muskusrat
Een muskusrat © PxHere
Luc Mangnus van het waterschap ziet het aantal muskusratten toenemen: "We hebben Zeeland ingedeeld in vijftien gebieden waar we de ratten vangen. In zeven gebieden neemt het aantal toe. We vangen er veel meer dan we verwacht hadden."
De muskusratten worden vooral op Walcheren, in de zak van Zuid-Beveland, West-Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeuws-Vlaanderen aangetroffen. Het waterschap kijkt nu wat er aan het grote aantal muskusratten gedaan kan worden: "Het staat als een paal boven water dat we aan die gebieden extra aandacht moeten geven", stelt Mangnus.

Goede gravers zijn gevaarlijk

Het knaagdier kan namelijk gevaarlijk zijn. De muskusrat is een exoot die ooit vanuit het buitenland naar Nederland is verhuisd: "Het zijn ontzettend goede gravers. Twee muskusratten kunnen al gauw twaalf kuub grond verzetten per jaar. Dan begrijp je dat de oevers instabiel raken. Het is gevaarlijk als je over de randen van de oevers rijdt. Ook de dijken komen in gevaar. Dat is niet goed voor onze veiligheid. Daarom vangen we ze, om die schade te voorkomen en de veiligheid te waarborgen."