Besmettingscijfers lopen op: vijf vragen aan de GGD Zeeland

Deze week breekt het Zeeuwse besmettingscijfers record na record. Ilona Schinkelshoek van de GGD Zeeland geeft antwoord op vijf vragen die we haar stellen over de huidige stand van zaken rondom corona.

Hoe komt het dat de besmettingscijfers oplopen?

"Dat komt door de versoepelde maatregelen van de overheid. De aantallen lopen ook sneller omhoog omdat de Omrikon-variant besmettelijker is dan de Delta-variant. Dat is heel vervelend, maar het wordt pas echt zorgelijk als dat ook leidt tot een groot aantal ziekenhuisopnames. Dat lijkt vooralsnog redelijk beheersbaar. Daarbij moet ik wel zeggen dat de ziekenhuisopnames altijd achter liggen op de positieve testuitslagen."

Hoe gaan jullie om met de actuele drukte bij de teststraten?

"Het is inderdaad hartstikke druk bij de teststraten in Zeeland. Wij merken ook dat we aan het einde van onze testcapaciteiten zitten. We kunnen het nog net aan, maar het moet niet veel drukker worden. We hebben voldoende testlocaties in Zeeland, maar de meeste zijn relatief klein dus praktisch gezien kunnen we daar niet meer auto's in de rij laten staan of mensen tegelijk naar binnenlaten. Maar ondanks de drukte moet je altijd een afspraak maken. De kleinere locaties in Zeeland zitten sneller vol maar je komt altijd aan de beurt. En testen is belangrijk. Nu met de nieuwe versoepelingen zal het aantal positieve mensen nog wel verder stijgen."
Tekst gaat verder onder foto.
Ilona Schinkelshoek van de GGD Zeeland
Ilona Schinkelshoek van de GGD Zeeland (archiefbeeld) © Omroep Zeeland

Is er animo voor de vaccinatie van kinderen?

"Ja, daar is zeker animo voor. Dat loopt goed. Het is wel een hele specifieke doelgroep en wij merken dat ouders heel erg veel vragen en twijfels hebben over de prik bij hun kind. Ouders hebben vooral zorgen over wat het vaccin op lange termijn doet. Kinderen krijgen een lagere dosis van het Pfizervaccin en wij hebben meer aandacht bij het prikken van een kind want het proces eromheen heeft gewoon meer aandacht nodig. En we zien dat ouders vaak zenuwachtiger zijn dan de kinderen."

Hoe loopt het met de boosterprikken?

"De hele grote piek is voorbij. Het is niet meer zo druk met mensen die een boosterprik willen. En mensen kunnen al een tijdje zonder afspraak een boosterprik komen halen. De mensen die hem willen hebben, zijn nu geprikt. En er is een groep die in november positief is geweest die nu nog de booster niet mogen halen."

Het aantal besmettingen in verhouding tot het inwonertal is in Hulst opnieuw sterk toegenomen. Hoe komt dat?

"Dat durf ik niet te zeggen. Vanwege de grote aantallen besmette mensen in die gemeente is het heel moeilijk om te zeggen waar iemand het heeft opgelopen. Hoe groter het aantal besmette personen hoe lastiger het is om de bron op te sporen. Het bron- en contactonderzoek wordt dan zo groot en tijdrovend dat wij daar ook helaas niet altijd tijd voor hebben om dat dan helemaal uit te zoeken."
Corona vast logo
Impressie van het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken. © Omroep Zeeland