Slecht nieuws voor journalisten en andere kreeftliefhebbers

Het is een pr-evenement waar het journaille zich graag voor laat misbruiken: de opening van het kreeftenseizoen. Ontvangst met koffie en bolus, een boottocht over de Oosterschelde en verse kreeft overgoten met een glaasje witte wijn, misschien wel twee.
Opening kreeftenseizoen
de start van het kreeftenseizoen wordt opnieuw bescheiden van opzet © Omroep Zeeland
In normale tijden trekt het evenement in Zierikzee tientallen journalisten uit binnen- en buitenland die toe zijn aan een uitje. Maar helaas, de tijden zijn niet normaal. In 2020 werd de opening te elfder uur afgeblazen vanwege strenge coronamaatregelen en ook vorig jaar moesten verslaggevers, netwerkers en beroepsborrelaars worden teleurgesteld. De start van het kreeftenseizoen - traditioneel de laatste donderdag van maart - ging door, maar praktisch niemand was welkom.

Aan de wal

De organiserende stichting Promotie Oosterscheldekreeft is wederom niet van zins om uit te pakken. "We denken als bestuur aan een kleinschalig iets aan de wal in Zierikzee", vertelt voorzitter Nelleke Launspach. Het is wel de bedoeling om de eerste kreeft uit het water van de Oosterschelde te vissen, maar de partyboot en de andere schepen met gasten zullen ontbreken.
"Wij kunnen in deze tijden niet met een boel mensen op elkaar gepakt zitten", legt Launspach uit. "En natuurlijk ziet het er nu wel weer gunstig uit met corona, maar straks krijgen we misschien een nieuwe variant en dan wordt het weer anders."
Launspach hoopt dat de veiling van de eerste kreeft op de vismijn in Colijnsplaat door kan gaan, maar er wordt nog gebroed op de vorm. Ze kan daarom niet zeggen welke BN'er voor de veiling is gestrikt. Het is een "zij" en daar moeten we het mee doen.