Goedemorgen! Burgemeester Veere vertrekt en serenade voor dubbel jubilieum Westkappelaar Kees Pouwelse (90)

Goedemorgen, hier lees je het Zeeuwse nieuws van donderdag 27 januari.
Veere moet op zoek naar een nieuwe burgemeester. Rob van der Zwaag kondigde gisteren zijn afscheid aan. Na ruim zestien jaar burgemeester te zijn geweest van Veere gaat hij naar eigen zeggen 'op zoek naar een nieuwe uitdaging'. Met die zestien jaar staat Van der Zwaag in de top tien van langstzittende Nederlandse burgemeesters. Hij zet er écht een punt achter zodra zijn opvolger of opvolgster geïnstalleerd is.
burgemeester van Veere Rob van der Zwaag
Burgemeester van Veere Rob van der Zwaag © Gemeente Veere
In Goes liepen gisteren zo'n honderd mensen met lichtjes, fakkels en spandoeken door de straten richting de Grote Markt. De deelnemers willen op een vreedzame en liefdevolle manier hun ongenoegen uiten over de coronamaatregelen. Door het hele land vonden zulke demonstraties plaats.

Tekort aan woningen

Als er géén extra woningbouwplannen komen hebben zes Zeeuwse gemeenten over een tijdje een tekort aan huizen voor hun inwoners. Vooral in Reimerswaal en Tholen wordt de situatie nijpend. Dat blijkt uit een inventarisatie van de woningbouwplannen en de bevolkingsprognoses voor de komende jaren, die de provincie Zeeland op verzoek van Omroep Zeeland ter beschikking heeft gesteld.

Zeer verdiende serenade

Kees Pouwelse uit Westkapelle werd gisteren negentig jaar. Op zich is dat al heugelijk genoeg natuurlijk, maar dat was niet het enige. Daarbij komt namelijk dat het 75 jaar geleden is dat meneer Pouwelse - toen nog Keesje - lid werd van muziekvereniging OKK Westkapelle. Voor iedereen die niet zo snel is met hoofdrekenen: dat was in 1947! Meer redenen voor een serenade had de collega's van de brassband niet nodig. En terecht!
Paardje op de dijk
Paardje op de dijk © Anneke van den Dries, Oost-Souburg

Het weer

Er staat vandaag een matige tot krachtige wind, die draait van zuidwest naar west tot noordwest. In de loop van de ochtend komt een zone met regen vanuit het noorden naar ons toe en vanmiddag trekt die snel weg naar het zuiden. Daarna komen er in de loop van de middag opklaringen. De maximumtemperatuur is later 8 á 9 graden. Vanavond en vannacht zijn er ook opklaringen, mogelijk valt er nog een bui. Morgen is een droge dag met vrij veel zon en stapelwolken, zaterdag is het bewolkt met af en toe regen.