Dow start met opstarten van kraker, mogelijk overlast voor omgeving

Bij chemieconcern Dow in Terneuzen wordt eind deze week de kraker weer in bedrijf genomen. Dow had de kraker voor onderhoud en reparatie buiten gebruik gesteld. De opstart neemt een aantal dagen in beslag.
Affakkelen bij Dow
Affakkelen Dow © HV Zeeland
Dow zegt er alles aan te doen 'om dit op een veilige manier te doen en de ongemakken van geluid en licht zoveel mogelijk te beperken.' Het affakkelen is een veiligheidsmechanisme om het opstarten van bepaalde onderdelen van de installaties veilig te laten gebeuren.
In december vorig jaar werd er ook al flink afgefakkeld bij Dow vanwege voorbereidingen die werden genomen voor het opstarten van onderdelen op het terrein.
De fabrieken van Dow kwamen eind november stil te liggen door een storing in de stoomtoevoer. Dagenlang flink fakkelen was het gevolg. Drie drie dagen later was de storing opgelost en konden de fabrieken langzaam beginnen met het op gang brengen van de toevoer.
In de krakers van Dow worden nafta en LPG met behulp van stoom bij hoge temperaturen 'gekraakt' (opgesplitst) in verschillende stoffen: ethyleem, propyleen, butadieen en benzeen. Het te veel aan brandbare gassen wordt via affakkelen afgevoerd. Affakelen gebeurt ook als er een storing is en zoals deze week: bij het opstarten van de fabriek.