Hoe oud is jouw bestelwagen? Dan weet ik waar je woont

Er zijn in Zeeland - net als in de rest van Nederland - opvallende verschillen in leeftijd van bestelauto's die samenhangen met de regio. In Goes bijvoorbeeld rijden de jongste bestelwagens van Zeeland rond. Daar zijn ze gemiddeld acht jaar jaar oud. Maar in Hulst zijn de bestelauto's gemiddeld drie en een half jaar ouder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over 2020.
Bestelwagen
Dit zie je vaker in Hulst dan in Goes © 2dehands.nl
Het Nederlandse gemiddelde voor een bestelwagen is 8,9 jaar. Het Zeeuwse gemiddelde ligt bijna een jaar hoger, 9,8 jaar. De cijfers zijn gebaseerd op de kentekenregistratie en de auto's rijden nog op de weg, maar misschien niet het hele jaar.
Het verschil tussen Goes en Hulst is geen toevallige momentopname. Sinds 2015 al staat Hulst op de eerste plaats in onze provincie als het gaat om koesteren van oude bestelauto's. En Goes rijden al meer dan tien jaar de nieuwste bestelauto's.

Oldtimers op Schouwen

Ga met de muis over onderstaande kaart. Dan zie je bijvoorbeeld ook de aantallen bestelwagens per gemeente die ouder zijn dan 25 jaar. Op Schouwen-Duiveland blijken ze de meeste (121) oldtimers te hebben.
Met een gemiddelde leeftijd van 9,8 jaar heeft Zeeland in Nederland een middenpositie. Vooral in de provincie Utrecht en ook in de rest van de Randstad zijn de bestelauto's gemiddeld een paar jaar jonger. In de noordelijke provincies zijn ze ouder dan in Zeeland. In Limburg zijn ze het oudst.

Niet snel meer afgedankt

Bestelauto's worden niet meer zo snel afgedankt als voorheen. De gemiddelde leeftijd van een Zeeuwse bestelwagen in 2009 was nog 8,0 jaar. In twaalf jaar tijd hebben deze vervoermiddelen dus bijna twee jaar méér levensduur gekregen. Dat verschijnsel zie je ook in de rest van Nederland.

Particulier en bedrijfsmatig

In bovenstaande cijfers zijn de particuliere wagens en de bedrijfswagens bij elkaar opgeteld. Wel is het zo dat bedrijfswagens sneller worden afgedankt dan particuliere wagens. Particulieren houden hun auto gewoonlijk dubbel zo lang op de weg.