Militairen nemen bezit van Hedwige-Prosperpolder

Het ministerie van Defensie test innovatieve technieken met onder meer de Bresdefender om Nederland tegen overstromingen te beschermen. Daarnaast wordt de Scheldedijk blootgesteld aan extreme golfoverslag om de dijksterkte te bepalen. De testen gebeuren allemaal met polderwater en niet met water uit de Westerschelde vanwege de PFAS in de Schelde.
Militairen nemen bezit van Hedwige-Prosperpolder
"De Bresdefender is een militair ponton dat we tegen een gat in de dijk aan kunnen varen om dat te dichten", zegt majoor Sebastiaan. "De militairen zijn in deze polder om dat we in geval van noodsituaties ingezet kunnen worden, denk ook aan corona, en we kunnen met verschillende technieken proberen te helpen." Daarnaast worden op verschillende plekken de Scheldedijk blootgesteld aan extreme golfoverslag om de dijksterkte te bepalen.

Stijgende zeespiegel

Deze onderzoeken gebeuren binnen het internationale EU INTERREG-project Polder2C's. Onderzoekers uit België, Nederland, Frankrijk en Engeland hebben het doel om ons beter te wapenen tegen de effecten van klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel. De experimenten duren tot eind februari.