Vrijwilligers FC Dauwendaele lopen weg vanwege afvaldumpingen tussen het oud papier

Ruim je afval lekker zelf op! Die oproep doet voetbalclub FC Dauwendaele uit Middelburg. De club zamelt oud papier voor extra inkomsten. Maar tussen het papier vinden zij steeds vaker ander afval. Zo vaak, dat twee vrijwilligers zelfs gestopt zijn omdat ze geen zin meer hadden om, week in week uit, het afval en het papier te scheiden.
Vrijwilligers FC Dauwendaele lopen weg vanwege afvaldumpingen tussen het oud papier
Op de parkeerplaats van de vereniging staat een container waar 24 uur per dag papier in kan worden weggegooid. "Maar helaas ook afval", legt voorzitter Finus Kuijs uit. "Denk aan verpakkingsmateriaal dat om televisies zit, maar soms ook heel veel plastic, tassen. Van alles wat je kunt bedenken wat mensen aan rommel verzamelen, dat kan er in zitten."

Kleine container met ander afval

Per week haalt FC Dauwendaele een grote container met oud papier op. Maar daaruit vissen de vrijwilligers ook zoveel ander afval dat je er met gemak een kleine container mee kan vullen. De vrijwilligers van de vereniging hebben er een dagtaak aan. "Het is sowieso een dagtaak want mensen brengen het papier wanneer het hun uitkomt, dus met enige regelmaat moet je hier wel zijn om te controleren", zegt Kuijs. "Mensen doen het vrijwillig uit liefde voor de club, en dan is het jammer dat ze hierdoor afhaken."
Illegaal afval FC Dauwendaele
Bij de papiercontainer staan grote borden met afspraken © Omroep Zeeland
Rondom de container staan grote borden met wat er wel en niet in mag. Kuijs weet niet wat voor mensen dan toch afval in zijn container gooien. "Misschien mensen die de borden niet begrijpen", zegt hij cynisch. "We hebben geen namen en rugnummers." Wel geeft de club eventuele adresgegevens die gevonden worden tussen het afval door aan de gemeente, voegt hij daar aan toe.

Contributie laag houden

Vorig jaar leverde het oud papier ongeveer 4.000 euro op. Dat gebruikt de vereniging om de contributie zo laag mogelijk te houden. "We zitten toch in een wijk waar veel kinderen het lastig hebben, dus het is jammer als je de contributie om die reden te moeten verhogen", aldus Kuijs.
Illegaal afval FC Dauwendaele
Finus Kuijs, voorzitter van FC Dauwendaele, haalt afval tussen het ingezamelde papier uit © Omroep Zeeland
De club is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de papierinzameling, maar kijkt ook naar andere oplossingen. Zo wordt er gepraat om mensen in te zetten die moeite hebben om aan het werk te komen. "Die kunnen we heel leuke dingen hier aanbieden en ook heel veel sociale contacten", legt de voorzitter uit.
Kuijs heeft nog wel een oproep aan de illegale afvalstorters: "Rij iets verder door. Daar zit de milieustraat van de gemeente, daar mag het echte afval afgegeven worden."