Rampjaar ging aan Zierikzee voorbij, maar wordt toch herdacht met expositie

Zierikzee ontsnapte aan het Rampjaar in 1672, maar toch is er dit voorjaar een tentoonstelling te zien in het Stadhuismuseum. Dit jaar zijn er in het hele land activiteiten om het Rampjaar te herdenken.
Het Stadhuismuseum in Zierikzee
Het Stadhuismuseum in Zierikzee © Konrad Greil
"Zierikzee was niet voorbereid op de oorlog', vertelt Albert Scheffers, directeur van het Stadhuismuseum in Zierikzee. "Een deel van de schutterij was tijdens het uitbreken van de oorlog in Bergen op Zoom, om die stad te verdedigen tegen de Fransen.

Kopje kleiner

Tijdens het Rampjaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen van Keulen en Münster. "Engeland had problemen met feit dat de republiek tot eenheid was gesmeed en in de handel een enorme boom had doorgemaakt", zegt Scheffers. "Engeland zag zijn eigen hegemonie aangetast worden. Ze hebben geprobeerd die met zeeoorlogen te doorbreken." De Engelsen kregen hulp van de Franse koning Lodewijk de veertiende. "Die wilde de republiek een kopje kleiner maken."
Zierikzee lag in die tijd strategisch aan de Oosterschelde, vertelt Scheffers. "Het was een van de belangrijkste steden in Zeeland. Zierikzee had ook zitting in de Zeeuwse Staten. De Oosterschelde was in die tijd nog heel belangrijk. Veel vaarverkeer richting Antwerpen kwam min of meer langs Zierikzee."

Relletjes

Tijdens de oorlog was het onrustig in de stad. Er waren relletjes. "Men had het gehad met het oude bestuur. In de Meelstraat, die is niet zo groot, waren boeren en vissers bijeen gekomen. Die maakten duidelijk, door het gooien van stenen tegen de ramen van stadhuis, dat ze verandering wilden." De Franse soldaten zijn de stad niet ingekomen, zegt Scheffers. "Ze hebben niet geplunderd en hebben de bevolking ook niets aangedaan."
Het enige wat Zierikzee van de oorlog merkte was een economische terugslag. De jaarmarkt werd geschrapt, zodat mensen hun spullen niet konden verkopen. "Het was een soort crisis, maar zonder compensatieregeling zoals we die nu kennen." Volgens Scheffers is er van de oorlog niets meer te zien in de stad.
Luister hier het gesprek in de Zeeuws Kamer terug over het Rampjaar in Zierikzee
De directeur van het Stadhuismuseum in Zierikzee over het Rampjaar