Krakkemikkige 'oude dame' van Middelburg haalt hoge noten niet meer

De vleugel van de Zeeuwse Concertzaal wordt liefkozend 'de oude dame' genoemd, maar haar dagen zijn geteld. Om pianisten van formaat naar Middelburg te halen is een concertvleugel nodig die voldoet aan alle eisen van deze tijd en dat niveau haalt de oude dame in de hoogste octaven van haar bereik niet. Programmeur Jakko van der Heijden van de concertzaal geeft toe dat de piano zich niet makkelijk laat bespelen.
De vleugel van de Zeeuwse Concertzaal heeft moeite met hoge tonen
Het besluit om een nieuwe concertvleugel aan te schaffen is indirect te wijten aan pianist Hannes Minnaar die voor de Goldbergvariaties van Bach in december een vleugel speciaal liet overkomen naar Middelburg omdat hij de vleugel van de Zeeuwse Concertzaal niet goed genoeg vond. "Als alle pianisten dat doen in de toekomst wordt het wel een hele dure grap, zegt Els Bus-Verdult van de Vrienden van de Zeeuwse Concertzaal.

Geef de concertzaal vleugels

De Vrienden van de Zeeuwse Concertzaal zijn daarom een actie gestart om een nieuwe vleugel voor de concertzaal te kunnen aanschaffen. Met de slogan Geef de concertzaal vleugels willen ze 100.000 euro bij elkaar zien te krijgen door middel van sponsoring door bedrijven, donaties van particulieren en via crowdfunding.

Respect voor haar staat van dienst

Totdat ze wordt vervangen wordt de 50 jaar oude Steinway nog met respect gekoesterd. Ze heeft een lange staat van dienst en heel wat grote namen hebben haar toetsen beroerd. Zo werd ze bespeeld door Philip Glass, Geoffrey Madge, Thomas Bayer, Nicolas van Poucke, Ralph van Raat en Gerard Bouwhuis.
'De oude dame' in de Zeeuwse concertzaal heeft een grote staat van dienst
Voor het komende seizoen heeft de concertzaal een serie 'Meesterpianisten in de Concertzaal' samengesteld met zes toppianisten. Hannes Minnaar sluit in het voorjaar van 2023 de serie af. En als het aan de Zeeuwse Concertzaal ligt, speelt hij dat concert op een nieuwe vleugel. Dan is de cirkel rond.