Ondernemers poetsen struikelsteentjes op voor Holocaust herdenking

Het is een klein gebaar van ondernemers Jochem Schmetz en Erik Boom, om toch even stil te staan bij de Internationale Herdenking van de Holocaust. Hun winkels bevinden zich aan weerszijden van de Geere Passage in Middelburg en vlak voor de ingang liggen twee struikelsteentjes. Die hebben ze vanochtend samen opgepoetst en voorzien van twee witte rozen.
Struikelsteentjes Middelburg
De opgepoetste struikelsteentjes in de Lange Geere in Middelburg © Omroep Zeeland
"Je komt hier dagelijks en steeds zie je die steentjes liggen", vertelt Schmetz, van tassenwinkel Duifhuizen. "Als je erover nadenkt, dan is het heel bijzonder dat er hier dingen zijn gebeurd, op het gruwelijke af, hier waar nu je winkel staat."

'Ze konden wel wat poets gebruiken'

"De steentjes blijven normaal gesproken glimmen, omdat mensen erover heen lopen", legt Schmetz uit. "Maar hier liggen ze net uit de looproute, dus konden ze wel wat poets gebruiken." Samen met buurman Erik Boom, van Expo XL, zocht hij op hoe hij de steentjes het beste kon schoonmaken.
De struikelsteentjes, oorspronkelijk Stolpersteine genoemd, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing steentjes die worden neergelegd op de stoep van de laatste woning van slachtoffers van de Holocaust.
Iedereen kan een struikelsteentje aanvragen, verschillende stichtingen regelen de plaatsing. De steentjes liggen verspreid door heel Europa. In Zeeland liggen er inmiddels meer dan tachtig.
Bij de supermarkt haalde Schmetz een flesje 'grootmoeders poetsmiddel' en even later lagen de steentjes er weer glimmend bij.
De mannen legden ook nog twee witte rozen bij de steentjes, om nog wat meer aandacht te trekken van voorbijgangers. "Het kost je één keer vijf minuten om dit te doen", zegt Boom. "Maar zo sta je er toch even bij stil. En hoe mooi zou het zijn, als meer mensen dit zouden doen op deze dag."