Forum voor Democratie wint zieltjes in Hulst en Middelburg

In de Provinciale Staten zitten ze al, maar in de gemeenteraden nog niet. De partij, onder leiding van Thierry Baudet, wil de komende gemeenteraadsverkiezingen meedoen in vier Zeeuwse gemeenten: Hulst, Middelburg, Sluis en Vlissingen. Om mee te mogen doen, moeten ze eerst genoeg handtekeningen, zogenoemde ondersteuningsverklaringen, hebben. In Middelburg en Hulst werden die donderdag nog verzameld.
FVD - Middelburg Martin Bos
Martin Bos is al Statenlid voor FVD en zet zich nu ook in voor de Middelburgse fractie © Omroep Zeeland
Alle nieuwe politieke partijen moeten - afhankelijk van de grootte van de gemeenteraad - een aantal van die ondersteuningsverklaringen hebben, om mee te mogen doen aan de verkiezingen. In het geval van Hulst en Middelburg zijn dat er twintig. "We hebben mensen via sociale media opgeroepen om tot 20.00 uur naar het Stadskantoor in Middelburg te komen. Daar kunnen ze het formulier invullen en laten stempelen", vertelt Martin Bos, fractievoorzitter van FVD in Provinciale Staten.

Verschillende mensen komen formulier invullen

Op die oproep kwamen een tiental mensen af. Een meneer uit Middelburg die toevallig met zijn zoontje een paspoort moest ophalen, vraagt meteen een formulier. "Ik ben al langere tijd aanhanger van Forum voor Democratie. Ik ben blij dat ze in de gemeente mee willen doen, dus die ondersteuningsverklaring vul ik meteen in", zegt hij. "Zij zijn tegen de coronamaatregelen en daar ben ik het mee eens. Maar ook voor de coronapandemie was ik al aanhanger van de partij."
Aan het einde van de avond stond de teller op zo'n dertig verzamelde handtekeningen. "Het is fijn om er altijd een paar meer te hebben, want een formulier kan ook nog afgekeurd worden", vertelt Bos. Maandag moeten de papieren ingeleverd worden en dan wordt door het stembureau beoordeeld of alle formaliteiten in orde zijn.
Fred Walravens - Forum voor Democratie
Fred Walravens bij de verkiezingsborden voor Provinciale Staten in 2019 © omroep zeeland
Ook in Hulst zette Forum donderdag alles op alles om aan voldoende ondersteuningsverklaringen te komen. Lijsttrekker in Hulst is het zittende Statenlid, Fred Walravens uit Hulst. Hij kreeg pas maandag groen licht van het landelijk bureau om in Hulst mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen en moest deze week in allerijl nog kandidaten benaderen en strikken.

'Niet meedoen is een verloren kans'

Nadat Forum vorige maand bekend maakte in vijftig Nederlandse gemeenten, waaronder Vlissingen, Middelburg en Sluis, te willen meedoen trok Walravens naar eigen zeggen aan de bel bij het landelijk bureau. Hij vond dat Hulst niet mocht achterblijven, vooral omdat hij er zelf woont en voldoende mensen kent om 'een mooie lijst' te vormen.
Bovendien scoorde Forum bij de landelijke verkiezingen vorig jaar hoog in Hulst: 5,8 procent van de Hulster kiezers koos voor de partij van Baudet. Dat geeft hem vertrouwen. Walravens mikt weer op dat percentage, en misschien nog meer. "Niet meedoen, betekent een verloren kans, vind ik. We moeten onze stem laten horen."

Nog niet genoeg handtekeningen

Om ook echt mee te kunnen doen, moet ook Walravens nog wel wat mensen overhalen om een ondersteuningsverklaring in te vullen. Donderdagmiddag - vlak voor vier uur, het moment dat het stadskantoor sloot - had hij er 'nog niet genoeg' binnen. Vrijdag staat hij opnieuw op de Grote Markt. Even voor sluitingstijd hoopt hij dan voldoende formulieren te kunnen afgeven bij de balie.