Hoezo huizenoverschot? Sluis heeft last van tweede woningen

Zeeland scoort hoog op het ranglijstje van gebieden waar veel toeristen een tweede huis hebben, dat wil zeggen een gewoon woonhuis in een woonwijk, geen recreatiewoning op een park. Zo worden veel huizen onttrokken aan het gewone woningbestand. Dat blijkt uit een onderzoek van Pointer, de onderzoeksredactie van KRO/NCRV.
Groede, kerk
Schijnleegstand door tweede woningen in mooie dorpen (Groede) © Ko Dek
Eergisteren werd al bekend dat enkele Zeeuwse gemeenten de komende jaren een fors overschot op de woningmarkt moeten verwachten, omdat ze méér willen bouwen, terwijl ze ook al met leegstand te maken hebben. Met als gevolg dat het provinciebestuur op de rem trapt. Maar die leegstand is door het toeristisch gebruik vermoedelijk grotendeels schijnleegstand.

Onterecht als overschot geteld

Het verwijt van een overschot zou met name in de gemeente Sluis niet kloppen als je hier naar het aantal tweede woningen kijkt. Vijf procent van de huizen wordt in Sluis niet bewoond, signaleert Pointer, terwijl die in veel gevallen door Belgische of Duitse investeerders zijn gekocht voor verhuur aan toeristen. Dat maakt dat al die huizen onterecht als overschot worden geteld. En de dorpen lijden eronder: "De tol die dorpsbewoners betalen is hoog, vooral in toeristische gebieden. Starters worden door tweede woningbezitters verdreven uit hun geboortestreek en de leefbaarheid van dorpen gaat achteruit door gebrek aan vaste bewoners."

Ranglijst

Sluis staat op nummer negen van de landelijke ranglijst van tweede huizen-gemeenten die de redactie van Pointer heeft gemaakt. Er staan nog drie andere Zeeuwse gemeente in de Top Zestien. Noord-Beveland en Veere staan met ieder bijna zes procent nog hoger dan Sluis.

Tweede woningen in 2021

Rang Provincie Gemeente Procent
1 Friesland Schiermonnikoog 9,4
2 Friesland Ameland 7,9
3 Overijssel Tubbergen 7,1
4 Zeeland Noord-Beveland 5,8
5 Zeeland Veere 5,8
6 Overijssel Dinkelland 5.3
7 Friesland Terschelling 5,3
8 Overijssel Staphorst 5,2
9 Zeeland Sluis 5,0
10 Noord-Holland Bergen 4,8
11 Noord-Brabant Baarle-Nassau 4,8
12 Gelderland Bronckhorst 4,5
13 Zuid-Holland Noordwijk 4,3
14 Noord-Holland Zandvoort 4,2
15 Noord-Holland Laren 4,1
16 Zeeland Schouwen-Duiveland 3,9
Tot 2014 was er in de gemeente Sluis een verbod op tweede woningen, maar sinds dit werd losgelaten, is het tweede woningbezit flink toegenomen. Volgens een telling van de dorpsraad in Cadzand-dorp bestaat inmiddels meer dan de helft van het dorp uit vakantiewoningen.

Gebrek aan mensen

Door gebrek aan permanente bewoners verdwijnen winkels en andere voorzieningen, loopt de voetbalclub leeg en kampt de vrijwillige brandweer met gebrek aan mensen. In andere dorpen van de gemeente Sluis moesten afgelopen jaren zes basisscholen de deuren sluiten en fuseren met dorpen verderop, signaleert Pointer.
Toeristische verhuur sluis
In het gemeentehuis van Sluis worden tweede woningen over het hoofd gezien © Omroep Zeeland
In de gemeente Sluis zijn in 2021 nul nieuwe huizen bijgebouwd terwijl er juist meer bouwplannen moeten komen, voor gewone koop- en huurhuizen, zegt bijvoorbeeld de Bressiaanse actiegroep Breskens in Balans.

Verkeerde cijfers leiden tot verkeerd beleid

Onderneemster Petra de Boevere, die van Breskens in Balans is, stelt dat het verkeerde beleid van de provincie en het gemeentebestuur veroorzaakt wordt door de verkeerde cijfers die ze gebruiken: "Het grootste probleem is dat die tweede woningen nog steeds genoteerd staan als gewone woningen. Dus op papier hebben wij in de gemeente meer dan voldoende woningen voor de bewoners. Ook de provincie zegt dat we voldoende huizen hebben voor onze inwoners. Dus de reden dat de starters lastig aan een woning komen, is dat ze nu moeten concurreren met tweede-woningbezitters. "
De Boevere, die in de rest van Zeeland bekend staat onder haar Twitternaam Het meisje van de slijterij, pleit ervoor dat de gemeente Sluis tweede woningen beter gaat registreren en met de uitkomsten daarvan de provincie onder druk zet meer ruimte voor woningbouw te geven. Ook moet tweede-woningverordening in de gemeente opnieuw worden ingevoerd, vindt zij.