Goedemorgen! Schijnleegstand in Sluis en de vijf populairste Zeeuwse fietsroutes

Goedemorgen! Het is vrijdag 28 januari, bijna weekend!
Nog geen weekendplannen? Stap op de fiets!
Nog geen weekendplannen? Stap op de fiets! © Frank Verstraeten, Westdorpe
Mocht je nog geen plannen hebben voor dit weekend, ga dan een rondje fietsen. Volgens de website Fietsennetwerk is Zeeland de meest geliefde provincie om op de fiets te stappen. Van de top vijf meest geraadpleegde routes, ligger er drie in Zeeland. Die routes zijn enkele duizenden keren opgezocht dit jaar.

Schijnleegstand in Sluis

Sluis heeft geen last van een woningtekort, maar last van een tweede woning-overschot. Vijf procent van de woningen staat zogenaamd leeg, terwijl ze gekocht zijn voor verhuur aan toeristen. Eergisteren werd ook al bekend dat enkele Zeeuwse gemeenten de komende jaren een fors overschot op de woningmarkt moeten verwachten, omdat ze méér willen bouwen terwijl ze ook al met leegstand te maken hebben. Met als gevolg dat het provinciebestuur op de rem trapt. Maar die leegstand is door het toeristisch gebruik vermoedelijk grotendeels schijnleegstand. Het onderzoeksprogramma Pointer van de KRO/NCRV besteedde gisteravond aandacht aan deze zaak.
Nog meer Sluis: de gemeenteraad wil zich nog niet volledig storten in het avontuur dat Vitaal West-Zeeuws-Vlaanderen heet. De raad wil wel verder met de grote plannen voor Oostburg, maar wil nog op de rem kunnen trappen als in het najaar blijkt dat de kosten de pan uitrijzen en de inwoners het niet zien zitten.
Heel veel schelpen in de branding
Heel veel schelpen in de branding © Lena Schreijenberg, Biggekerke

Het weer

Het is vrij helder en het wordt dan ook een mooie ochtend met veel zon en een zwakke tot matige wind uit noordwest tot west. Vanmiddag komt er wat meer bewolking en vanavond is er kans op wat lichte regen, De middagtemperatuur wordt 7 á 8 graden bij een matige westenwind. Morgen is het bewolkt met af en toe regen en meer wind.