Gratis zelftesten en mondkapjes voor mensen met lage inkomens

Alle gemeenten in Nederland krijgen vanaf volgende maand zelftesten en mondkapjes van het Rijk om uit te delen aan mensen met lage inkomens. Tot 1 mei komen er ongeveer zes testen en zes maskers per persoon beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast krijgen dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen, waaronder Tholen, extra kapjes en tests.
Gemeentehuis Tholen
Het gemeentehuis in Tholen © Rien Burgers
In totaal stelt het ministerie 15,5 miljoen zelftesten en 15,5 miljoen mondkapjes beschikbaar. 5,5 miljoen zelftesten en 5,5 miljoen mondkapjes daarvan zijn gereserveerd voor de dertig gemeenten met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen. Het idee is dat gemeenten die voor een wijkgerichte aanpak kunnen gebruiken in buurten waar de situatie het zorgelijkst wordt geacht.
"Deze zelftesten kunnen breder uitgedeeld worden dan alleen aan mensen met een laag inkomen, namelijk onder de gehele bevolking van deze gemeenten", zegt het ministerie daarover.

OMT wilde gratis zelftesten voor iedereen

Het Outbreak Management Team had aangeraden om zelftests voor iedereen gratis te maken. In het laatste advies werd dat aangeraden op "gedragswetenschappelijke" gronden. Het idee is dat zo een drempel om vaker te testen wordt weggenomen. Toch zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers woensdag al dat het kabinet niet bereid is om gratis mondkapjes en tests voor iedereen beschikbaar te stellen. "Wij beschouwen dit niet als een publieke voorziening."
Gemeenten kunnen de zelftesten en mondneusmaskers tot 1 mei bestellen. Hoeveel een gemeente er kan bestellen, hangt af van hoeveel inwoners een minimaal inkomen hebben.