Man (21) gearresteerd vanwege rellen oud en nieuw in Arnemuiden

Een 21-jarige man uit de gemeente Veere is opgepakt omdat hij een Cobra naar twee boa's gegooid zou hebben tijdens oud en nieuw. Het is de eerste aanhouding in het onderzoek van politie en justitie naar de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in Arnemuiden. De politie verwacht meer jongeren te arresteren.
Onrust Arnemuiden
Tijdens de jaarwisseling werden meerdere personen aangehouden na een onrustige avond in Arnemuiden © HV Zeeland
"Alsof je een slagveld oprijdt." Zo omschrijft Lex Vroomen van de politie Walcheren het moment dat hij op oudejaarsdag in Arnemuiden aankomt. "Overal brandjes, zo'n 150 joelende jongeren en veel zwaar vuurwerk. De harde klappen, die echt door merg en been gaan, werden steeds frequenter. Allerlei dingen gingen de fik in."
Een groep jongeren ging flink tekeer tijdens de jaarwisseling in Arnemuiden. Vier politiemensen, twee boa's en twee bedrijven deden aangifte van ernstige geweldplegingen. Op de avond zelf werden al elf aanhoudingen verricht. Die personen zijn op 3 januari allemaal weer vrijgelaten, maar bleven wel verdachten.

Blijvend letsel

Eén agent die gewond raakte door een explosief dat in zijn richting werd gegooid, heeftvermoedelijk blijvend letsel opgelopen. Tijdens de gewelddadigheden zijn ook een bewakingscamera van de gemeente en speeltoestellen aan de Boekweitstraat gesloopt. Ook dit wordt door de politie onderzocht.
Bushokje opgeblazen Arnemuiden
Opgeblazen bushokje in Arnemuiden © HV Zeeland
Door de burgemeester van Middelburg was een samenscholingsverbod afgegeven voor 'De Buuzen', maar dit verbod werd door veel jongeren genegeerd. Nadat de mobiele eenheid overdag al in actie moest komen, besloot de burgemeester ook een noodbevel voor Arnemuiden af te geven.

Relschoppers bleven hangen

Op die manier kon worden opgetreden tegen mensen die op straat waren om de openbare orde te verstoren. Maar ondanks die maatregel bleven tientallen relschoppers hangen en moest de ME 's avonds opnieuw in actie komen. Elf jongeren werden daarop gearresteerd.

Getuigen

De politie denkt dat nog veel mensen informatie hebben die waardevol is voor het onderzoek en roept getuigen op om zich te melden. Ook foto's en filmpjes zijn welkom.

Explosief naar ME

De politie is specifiek op zoek naar de dader of daders die rond 00.30 uur 's nachts een explosief naar de ME gooide(n).
Tips kunnen doorgegeven worden via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Wie online een tipformulier wil invullen kan dat doen onder dossiernummer: 2022000292.