Pleidooi om Historisch Museum in Grote Kerk Goes te vestigen

Verhuis het Historisch Museum De Bevelanden naar de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Dat is goed voor de kerk én voor het museum. Vertegenwoordigers van kerk en het museum hebben daar de gemeenteraad van Goes om gevraagd.
De Grote of Maria Magdalenakerk in Goes
De Grote of Maria Magdalenakerk in Goes © Omroep Zeeland
Historisch Museum De Bevelanden (HMDB) is nu nog ondergebracht in een pand aan de Singelstraat, luttele meters bij de kerk vandaan. Het museumgebouw is aan een grondige renovatie toe. De vraag is dan: moet je dat historische pand voor veel geld gaan restaureren, waardoor het museum elders moet worden ondergebracht of zelfs misschien wel tijdelijk moet sluiten? Of moet je kijken naar een andere locatie voor HMDB?

'Kerk op culturele manier inzetten'

Als het aan de vertegenwoordigers van kerk en museum ligt, wordt het dat laatste, zo maakten ze tijdens de raadsvergadering van donderdagavond duidelijk. "Als we luisteren naar wat burgers, bedrijven en instanties vinden van wat er met de kerk moet gebeuren, komt één optie steeds naar voren: ga de kerk zo veel mogelijk op een culturele manier inzetten", zegt Maarten Sas, voorzitter van de Stichting Grote of Maria Magdalenakerk. "Ga 'm intensiever benutten, zorg dat de kerk vaker open is."
Hij krijgt bijval van Jeroen Ossewaarde, bestuursvoorzitter van de Stichting Musea de Bevelanden. "We hebben gesproken over renovatie. Dan kan er langdurig geen gebruik gemaakt worden van het pand. Eind vorig jaar suggereerde de gemeente om eens te kijken naar de Grote Kerk. We hebben daar met de mensen van de kerk over gesproken en onze gezamenlijke conclusie is dat ons museum het beste in de kerk kan worden gehuisvest. Klimaatbeheer is dan nog wel een uitdaging."
We denken aan een inrichting waardoor de Grote Kerk alleen al door het interieur spraakmakend gaat worden.
Jeroen Ossewaarde, bestuursvoorzitter van de Stichting Musea de Bevelanden
Om dat laatste op te vangen wordt gedacht aan een zogenoemd box-in-box systeem. In dit geval glazen kamers in de kerk die door trappen en paden met elkaar verbonden kunnen worden. Ossewaarde: "We denken aan een inrichting waardoor de Grote Kerk alleen al door het interieur spraakmakend gaat worden." Voorzitter Pauwe van de stichting Vrienden van HMDB voegt daaraan toe: "Een monumentaal kerkgebouw en het museum zouden een nieuwe en grotere betekenis kunnen krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat het veel toeristen zal trekken."

Welwillend tegenover de plannen

Raad en dagelijks gemeentebestuur tonen zich in eerste aanleg welwillend. Veel zal uiteraard afhangen van de kosten(beheersing). HMDB verwelkomt op 1 februari een nieuwe directeur, Wilco Blaak. Hij zal zich meteen volop met de verhuizing kunnen gaan bezighouden.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.