Hedwigepolder eerder onder water dan gepland

De Scheldedijk rondom de Hedwige- en Prosperpolder kan dit jaar nog afgegraven worden. Dat zei gedeputeerde Anita Pijpelink vanochtend tegen de commissie Ruimte van Provinciale Staten. Dat betekent dat eind dit jaar het eerste water de polders in kan stromen. Dat is sneller dan verwacht. In eerste instantie was de verwachting dat in 2023 de ontpoldering van de Hedwigepolder een feit zou zijn.
Werkzaamheden in de Hedwigepolder
Werkzaamheden in de Hedwigepolder, archieffoto © Omroep Zeeland
De ontpoldering kan sneller gaan omdat de vergunning voor de panoramaheuvel in het gebied sneller is afgegeven dan eerder gedacht. De grond van de dijk wordt gebruikt om die heuvel aan te leggen.

Zorgen om vervuiling

Binnen Provinciale Staten leven zorgen om wat de gevolgen voor het gebied zijn als met PFAS-vervuild water de polder binnenstroomt. Pijpelink zei er alles aan te doen om te voorkomen dat die vervuiling het gebied in komt. Zo wordt bijvoorbeeld de bovenste laag van de slikken die voor de dijk liggen afgegraven en afgevoerd omdat die zwaar vervuild zijn.
Aan de andere kant laat een woordvoerder van de provincie weten dat zij vooralsnog geen reden zien om ontpoldering uit te stellen. Zij baseren zich daarmee op het standpunt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens het ministerie kan ontpoldering doorgaan omdat het PFAS-gehalte de laatste jaren juist afneemt in de Westerschelde.