Nieuwe aanpak moet Schouwse jongeren van drugs en alcohol afhouden

De komen jaren zullen op Schouwen-Duiveland veel meer activiteiten komen voor de middelbare schooljeugd. Dat verwacht wethouder Ankie Smit. Door jongeren uit te dagen met sport en cultuur hoopt de gemeente dat ze van drank en verdovende middelen afblijven.
glas bier drank horeca uitgaan alcohol
31 procent Schouwse jeugd is wel eens dronken geweest (GGD-onderzoek) © Omroep Zeeland
Het gebruik van alcohol en wiet onder jongeren ligt volgens GGD-onderzoeken op het eiland hoger dan elders in het land. Hoe dat komt weet Smit niet, wel dat er iets aan moet gebeuren. De gemeente werkt sinds deze maand met een preventiemethode die uit IJsland is over komen waaien en in zes Nederlandse gemeenten met succes is uitgeprobeerd.

Afspraken

"De essentie is dat we met enquêtes monitoren wat jongeren gebruiken en hoe vaak", legt Smit uit. Aan de hand van die cijfers vindt overleg plaats met hun omgeving. Dan moet je denken aan ouders, school, verenigingen maar ook de jongeren zelf. En dan maak je gericht afspraken over bijvoorbeeld alcoholgebruik thuis en alternatieve activiteiten zoals muziek- of sportaanbod."
Schouwen-Duiveland wordt begeleid door het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. De gemeente heeft voor het project de komende vier jaar acht ton uitgetrokken.